Νέες «αιχμές» περί μη-συνεννόησης με τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ

Νέες «αιχμές» περί μη-συνεννόησης με τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ

Διευκρινίσεις από τη Χαρ. Τρικούπη για την προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τη Νέα Δημοκρατία.

«Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούσε τις τυχόν πρωτοβουλίες της ΝΔ σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δημοσιεύματα -πανομοιότυπα- περί δήθεν προηγούμενης συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο μάλιστα των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου». Αυτό αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, που ήρθε σε συνέχεια της δήλωσης που έκανε η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, για τη νυχτερινή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, με την οποία απαντούσε στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συνεννόηση μεταξύ των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου για πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος και πως ο κ. Σαμαράς πρόκειται να προβεί σε σχετικές αναγγελίες την Παρασκευή.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι με την ανακοίνωσή του «έθεσε το ουσιώδες πολιτικό και θεσμικό ζήτημα της αναγκαίας ευρύτερης συναίνεσης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποκτήσει πραγματική προοπτική οποιαδήποτε αναθεωρητική πρωτοβουλία».

Για πανομοιότυπα δημοσιεύματα που φαίνεται να προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, μίλησε νωρίτερα ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ». Στη δήλωσή της, η κ. Ασημακοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της ΝΔ και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά» και «η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της ΝΔ, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός».

Το ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη ανακοίνωσή του επί του θέματος, με την οποία απαντούσε σε σχετικά δημοσιεύματα περί συνεννόησης των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, σημείωνε ότι «ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν, ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων, που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων» και επισήμαινε ότι «η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες».

Επιπλέον, τόνιζε ότι πάνω από οτιδήποτε άλλο μια αναθεωρητική πρωτοβουλία «προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση, που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος», πλαίσιο που, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει στην παρούσα συγκυρία «λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης».

«Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό, τουλάχιστον, πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

«Φρένο» Βενιζέλου στα σχέδια Σαμαρά για αλλαγές στο Σύνταγμα