Νέες κατηγορίες βαραίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ για «επίμονη και επαναλαμβανόμενη» απάτη

Νέες κατηγορίες βαραίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ για «επίμονη και επαναλαμβανόμενη» απάτη
(FILES) In this file photo taken on January 9, 2020 former US president Donald Trump speaks during a "Keep America Great" campaign rally at Huntington Center in Toledo, Ohio. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμπλέκεται σε «επίμονη και επαναλαμβανόμενη» απάτη διογκώνοντας περιουσιακά στοιχεία κατά 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ισχυρίζεται η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η εταιρεία του διόγκωσαν την αξία των περιουσιακών του στοιχείων έως και 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα κατάθεση του δικαστηρίου από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Τα «αδιαμφισβήτητα» στοιχεία διογκωμένων αξιών από το 2011 έως το 2021 ήταν τόσο ισχυρά που η πολιτεία θα έπρεπε να λάβει «συνοπτική κρίση» στη μήνυση του 2022, σύμφωνα με την οποία υπάρχει απάτη τόσο από τον ίδιο τον Τραμπ, όσο και από τον Οργανισμού Τραμπ, δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς την Τετάρτη σε πολιτειακό δικαστήριο στο Μανχάταν.

Εάν ο δικαστής κρίνει ότι ο Τραμπ είναι υπεύθυνος για απάτη, η δίκη θα συνεχιστεί από τις 2 Οκτωβρίου για άλλους άλλες κατηγορίες από την πλευρά του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων και της έκδοσης ψευδών οικονομικών καταστάσεων.

Η δίκη δεν σχετίζεται με τις τέσσερις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ. Ενώ οι αστικές υποθέσεις δεν ενέχουν κίνδυνο φυλάκισης, εάν ο Τραμπ κριθεί ένοχος σε δίκη περί απάτης θα μπορούσε να οδηγηθεί σε καταβολή 250 εκατομμυρίων δολαρίων στο κράτος, ενώ θα μπορούσε να του απαγορευθεί να υπηρετεί ως διευθυντής οποιασδήποτε εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη. Οι ενήλικες γιοι του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ Τραμπ, είναι επίσης κατηγορούμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024 και είναι ο πρωτοπόρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι όλες οι μηνύσεις και οι διώξεις που αντιμετωπίζει αποτελούν μέρος ενός συντονισμένου «κυνηγιού μαγισσών» από τους Δημοκρατικούς για να υπονομεύσουν την εκστρατεία του.

Οι δικηγόροι του Τραμπ που χειρίζονται την υπόθεση δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με την κατάθεση της Τζέιμς, το μόνο που χρειάζεται για να επιβεβαιώσει την απάτη είναι να δείξει ότι οι δηλώσεις οικονομικής κατάστασης του Τραμ ήταν ψευδείς και παραπλανητικές για μια δεκαετία και ότι χρησιμοποίησε τις δηλώσεις «επανειλημμένα ή επίμονα» σε επιχειρηματικές συναλλαγές.

«Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις περί απάτης είναι ένα ηχηρό «ναι» που βασίζεται στο βουνό των αδιαμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων», είπε η Τζέιμς στην κατάθεσή της.

Η Τζέιμς προσπάθησε να ενισχύσει το αίτημά της με μια κατάθεση του Τραμπ σχετικά με την υπόθεση τον Απρίλιο, όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο του στην εταιρεία. Ο πρώην πρόεδρος κατέθεσε ότι άρχισε να ασχολείται λιγότερο από το 2015, όταν πρωτοέθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος και «ο ρόλος του είχε τελειώσει».

«Σχεδόν δεν συμμετείχα καθόλου», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που επισυνάπτεται στο αρχείο της Τζέιμς. «Σπάνια – σπάνια θα σχετιζόμουν με οτιδήποτε είχε να κάνει με την εταιρεία. Δεν ήμουν — πραγματικά δεν με ενδιέφερε, είτε το πιστεύετε είτε όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ συμφώνησε ότι, ως πρόεδρος, ήταν τελικά πολύ απασχολημένος για να ασχοληθεί την εταιρεία που φέρει το όνομά του και ότι η διοίκηση της χώρας ήταν η κορυφαία προτεραιότητά του, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών του με τη Βόρεια Κορέα.

«Θεωρούσα ότι αυτή ήταν η πιο σημαντική δουλειά στον κόσμο, σώζοντας εκατομμύρια ζωές», είπε ο Τραμπ. «Πιστεύω ότι θα είχατε πυρηνικό ολοκαύτωμα, αν δεν αντιμετώπιζα τη Βόρεια Κορέα. Νομίζω ότι θα είχατε πυρηνικό πόλεμο, αν δεν εκλεγόμουν. Και νομίζω ότι μπορεί να έχετε έναν πυρηνικό πόλεμο τώρα, αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: