Νέες θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο της Νταϊάνα

Νέες θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο της Νταϊάνα
Photo:

Καινούρια στοιχεία εξετάζει η βρετανική αστυνομία, χωρίς όμως να ξανανοίγει την έρευνα για το τραγικό δυστύχημα.

Η συγκυρία είναι πράγματι μυστήρια και η είδηση, μοιραία, συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά. Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 16 χρόνια από τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του μουσουλμάνου πολυεκατομμυριούχου αγαπημένου της, Ντόντι αλ-Φαγιέντ, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά νέες πληροφορίες για το τροχαίο δυστύχημα της 31ης Αυγούστου του 1997, στην Pont de l’Alma του Παρισιού.

Το επίσημο πόρισμα ήταν ότι ο θάνατος προκλήθηκε από «καταφανή αμέλεια» του μεθυσμένου σοφέρ της Mercedes στην οποία επέβαινε το μοιραίο εκείνο βράδυ το ζεύγος, καθώς και από το ανηλεές κυνηγητό των παπαράτσι. Τώρα, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το περιεχόμενο και την πηγή των νέων πληροφοριών που διαθέτει.

Όμως, η λιτή της ανακοίνωση -ότι ερευνά «την σχετικότητα και την αξιοπιστία» των πληροφοριών, «χωρίς να ξανανοίγει η έρευνα» γύρω από τις συνθήκες του τραγικού τροχαίου- συνέπεσαν με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Sunday People για τη μυστηριώδη επιστολή ενός πρώην ελεύθερου σκοπευτή των επίλεκτων δυνάμεων SAS της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί χαίρεται και γελά ο κόσμος στην Βρετανία;

Στις επτά σελίδες της χειρόγραφης επιστολής -που απευθύνεται στην εν διαστάσει σύζυγό του κι αντίγραφό της λέει ότι έχει σήμερα στα χέρια της η βρετανική εφημερίδα- ο «στρατιώτης Ν» γράφει μεταξύ πολλών άλλων κι άσχετων ότι «ήταν ο ΧΧΧ (της SAS) που κανόνισε τον θάνατο της Νταϊάνα και ανέλαβε την συγκάλυψη του». Ισχυρισμός, που έρχεται να ρίξει νέο «λάδι στη φωτιά» των θεωριών ότι ο θάνατος της «Λαίδης Ντι» ήταν στην πραγματικότητα μια στυγνή δολοφονία, εκτελεσμένη από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, κατ’ εντολήν του παλατιού.

Το παράδοξο στην όλη ιστορία, πάντως, είναι ότι η ύπαρξη της επίμαχης επιστολής δεν συνιστά καν νέα πληροφορία. Τουλάχιστον όχι για τις βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sunday People, την είχαν παραδώσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 τα πεθερικά του Βρετανού στρατιώτη στην Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία.

Για το περιεχόμενό της ήταν ενήμερες οι αρμόδιες βρετανικές αρχές, μεταξύ αυτών η Σκόλαντ Γιάρντ και το υπουργείο Αμύνης. Παρουσιάστηκε δε -λογοκριμένη στα επίμαχα σημεία της- ως έγγραφο στη διάρκεια της δίκης του λοχία Ντάνι Νάιτινγκέιλ για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Ο «στρατιώτης Ν» μοιραζόταν τον ίδιο κοιτώνα με τον Ντάνι και είχε μνημονεύσει αρκετά -όχι και τόσο κολακευτικά- γι’ αυτόν στην επιστολή του. Κλήθηκε μάλιστα ως μάρτυρας κατηγορίας στο στρατοδικείο.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε», ανακοίνωσε τις Σκότλαντ Γιάρντ για τις εξελίξεις. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «άπτεται της Μητροπολιτικής Αστυνομίας να ερευνήσει τις πληροφορίες». Ουδέν σχόλιον ήταν η αντίδραση εκπροσώπου των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Διαβάστε ακόμη: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί για το βασιλικό μωρό

Μυστηριωδώς, την ίδια στάση τηρεί και ο πατέρας του Ντόντι αλ Φαγιέντ, Μοχάμεντ, που επί δέκα χρόνια είχε εξαπολύσει εκστρατεία για να αποδείξει ότι ο γιος του και η (κατά ορισμένες φήμες τότε έγκυος) Νταϊάνα δολοφονήθηκαν από το βρετανικό κατεστημένο. «Αναμένει με ζωηρό ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της έρευνας», ανέφερε εκπρόσωπος του Αιγύπτιου πολυεκατομμυριούχου και πρώην ιδιοκτήτη των πολυκαταστημάτων Harrods. «Έχει εμπιστοσύνη στην Μητροπολιτική Αστυνομία ότι θα ερευνήσει τις πληροφορίες αυτές με ζέση».

Όμως, στα social media, που έχουν πάρει ξανά «φωτιά», πολλοί εκφράζουν σαφείς επιφυλάξεις. «Εμένα μου φαίνεται, ή κάθε χρονιά, τέτοια εποχή, βγαίνει και μία νέα θεωρία συνωμοσίας για την Νταϊάνα;», γράφει χαρακτηριστικά ένας χρήστης του Twitter. Όπως και να ‘χει, οι νέες πληροφορίες έρχονται στο φως μόλις δύο εβδομάδες πριν από την «μαύρη» 16η επέτειο του θανάτου της «Λαίδης Ντι» και περίπου έναν μήνα πριν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Diana», γύρω από τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της και τον θυελλώδη δεσμό της με τον Πακιστανό καρδιοχειρουργό Δρ. Χασνάτ Κχάν, ο οποίος λέγεται ότι ήταν ο μεγάλος έρωτάς της.