Νέες θετικές εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Fitch

Νέες θετικές εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει η Fitch
epa03912127 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταχύτερη βελτίωση του αξιόχρεου των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, όπως αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του. Ο οίκος αναμένει ότι τα πιστωτικά προφίλ της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς θα βελτιωθούν γρηγορότερα ως αποτέλεσμα των σχεδίων τους για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, «με τη βοήθεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που αναμένουμε να αποκτήσει δυναμική».

Ο Fitch αναμένει τώρα ότι τα σχέδια των τραπεζών για επιπλέον τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων μέσω του πλαισίου Ηρακλής ΙΙ, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες τους, μπορούν να μειώσουν το ποσοστό τους (στο σύνολο των δανείων) στο 15% το επόμενο 12μηνο από 35% στο τέλος του 2020. Αναμένει, επίσης, ότι τα κέρδη των τραπεζών – που ήταν αδύναμα πέρυσι λόγω των προβλέψεων που σχημάτισαν για την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας τους ενεργητικού τους και τη στήριξη των τιτλοποιήσεων – θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις το 2021-2022. Αυτό, σημειώνει, ισχύει ιδιαίτερα για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες έχουν προχωρήσει περισσότερο όσον αφορά το ξεκαθάρισμα της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδίων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, δεδομένης της πιθανής έκτασης των τιτλοποιήσεων και του πιθανού αντικτύπου τους στα αδύναμα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών. Ωστόσο, σημειώνει ότι η παράταση του πλαισίου «Ηρακλής» και οι δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης θα βοηθήσουν στον μετριασμό τους.

Ο Fitch σημειώνει, ότι οι θετικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις για τις τράπεζες, τις οποίες έκανε πρόσφατα, αντανακλούσαν την επιτάχυνση των σχεδίων τους για τη μείωση των κινδύνων.Ο οίκος αναθεώρησε σε θετικό το outlook για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα, το οποίο αξιολογεί με “b”, καθώς η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων θα δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη χρηματοδοτική ευελιξία για να χορηγούν νέα δάνεια. Ο Fitch σημειώνει ότι οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις του αντανακλούν επίσης τη βελτίωση των χρηματοδοτικών προφίλ και των προφίλ ρευστότητάς των τραπεζών, που ενισχύονται από την αύξηση των καταθέσεων (9% συνολικά το 2020), τα μέτρα διευκόλυνσης της ΕΚΤ και την καλύτερη πρόσβασή τους στις αγορές ομολόγων.