Νέοι επιστήμονες καταθέτουν στον ΣΕΒ τα επιχειρηματικά τους σχέδια

Νέοι επιστήμονες καταθέτουν στον ΣΕΒ τα επιχειρηματικά τους σχέδια

Περισσότερες από 30 προτάσεις έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας.

Περισσότερα από τριάντα επιχειρηματικά σχέδια νέων επιστημόνων έχουν ενταχθεί ήδη στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ για πρακτική υποστήριξη της δημιουργίας επιχειρήσεων με την ονομασία «Μαζί στην εκκίνηση», που παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα στον «Δημόκριτο».

Πρόκειται για επιχειρηματικά σχέδια που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παραγωγή φυσικών καθαριστικών για την απομάκρυνση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από φρούτα και λαχανικά, την παραγωγή φυσικών προσθέτων για τρόφιμα από ελληνικά αρωματικά φυτά, τη δημιουργία συστήματος διασφάλισης γνησιότητας ποτών με τη χρήση έξυπνων ταινιών πιστοποίησης, εκπαιδευτικές εφαρμογές, κ.α.

Διαβάστε ακόμη: ΣΕΒ και «Δημόκριτος» στηρίζουν τους νέους επιστήμονες

Ο ΣΕΒ προσφέρει στους νέους που είχαν αυτές τις καινοτόμες ιδέες και ενδιαφέρονται για την επιχειρηματική αξιοποίησή τους, ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του δικτύου επιχειρήσεων του ΣΕΒ, πολλών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», το οποίο μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραχωρούν χώρους φιλοξενίας της δράσης, στην Αθήνα και τον Βόλο.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στο απολαυστικό αλλά σαθρό χθες, αλλά δεν μπορούμε και να ανεχόμαστε πια μια κατάσταση όπου ο παραγωγικός μας ιστός καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, η ανεργία πλήττει σχεδόν το 1/3 του εργατικού μας δυναμικού, η φτώχεια κινδυνεύει να γίνει ενδημική, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δεν βρίσκει δουλειά και δεν έχει προοπτική».

Διαβάστε ακόμη: Τι ενώνει την Eurobank με την Blackberry και τον Μυτιληναίο;

Σημείωσε ακόμη ότι η νεανική επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία αποτελεί δυναμικό πυρήνα όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής προόδου, γι’ αυτό και πρέπει να διασυνδεθεί με όλους τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς και να στηριχτεί συνειδητά από την πολιτεία στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης πολιτικής. Ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε επίσης κριτική για την αδρανοποίηση που απειλεί όπως είπε τις Μονάδες Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια, λόγω οικονομικών περικοπών.

Την θεσμοθέτηση «ειδικού τύπου νέας καινοτόμου επιχείρησης», που θα περιλαμβάνει ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (χρηματοδότηση τύπου «πριμ εκκίνησης» αντί για επιχορήγηση μέρους της επένδυσης), ειδική φορολογική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας και ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για την πρώτη 5ετία πρότεινε από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής. Επιπλέον, όπως είπε, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με Τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς εξετάζει μέσα διευκόλυνσης της πρόσβασης της «νέας καινοτόμου επιχείρησης» σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στην ανάπτυξη τραπεζικής σχέσης με την καθιέρωση χαμηλού ύψους «ειδικού δανειακού προϊόντος με μηδενικό επιτόκιο και χωρίς απαιτήσεις εγγυήσεων» για την περίοδο εκκίνησης της επιχείρησης και προγράμματος «κεφαλαίου σποράς» για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Στο 5,02% το ποσοστό της Fairfax στον Μυτιληναίο

Την ανάγκη σύνδεσης ακαδημαϊκής-ερευνητικής κοινότητας επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης
Μιλώντας το απόγευμα στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας υποστήριξης νέων επιστημόνων για τη δημιουργία επιχειρήσεων «Μαζί στην εκκίνηση», ο υπουργός ανέφερε ότι η σύνδεση της ακαδημαϊκής – ερευνητικής κοινότητας με την αγορά είναι αυτονόητη για τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής γενιάς, και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του Συνδέσμου καθώς διαθέτει όπως είπε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να γυρίσουμε σελίδα: υποστήριξη στους νέους επιστήμονες που θέλουν επιχειρήσουν, ενίσχυση της καινοτομίας και συνεργασία βιομηχανίας, πανεπιστημίων και έρευνας, δηλαδή τη λεγόμενη και “τριπλή έλικα”.

«Η σημερινή πρωτοβουλία σας, συμβολίζει την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα στην παραγωγική της βάση για να χτίσουμε μιαν οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή», ανέφερε ο υπουργός και εξέφρασε την ευχή η συγκεκριμένη δράση να βρει πολλούς μιμητές.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί κεντρική επιλογή η δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την καινοτομία και τη νέα επιχειρηματικότητα, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές, όπως για τα ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα ειδικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, το νομικό πλαίσιο για τα startups, μέτρα διευκόλυνσης του επιχειρείν και απλοποίησης των διαδικασιών κλπ.

Παράλληλα, θα εμπεριέχει και συγκεκριμένες δράσεις όπως π.χ. τη συνεργασία ακαδημαϊκής κοινότητας-ερευνητικών κέντρων-αγοράς, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, την εισαγωγή τεχνογνωσίας κ.α. ενώ συνδυάζεται και με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που θα δίνει περισσότερο βάρος από τα προηγούμενα στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.