Νεκρός στα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών Παλαιστίνιος υπουργός

Νεκρός στα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών Παλαιστίνιος υπουργός

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Τριήμερο πένθος στη Δυτική Όχθη μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου υπουργού.

Ο Ζίαντ Αμπού Έιν, Παλαιστίνιος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για το ζήτημα του εποικισμού στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έχασε σήμερα τη ζωή του έπειτα από ξυλοδαρμό που υπέστη από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όπως δήλωσε ένας φωτογράφος του πρακτορείου Reuters ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας κι έχει αποθανατίσει τα γεγονότα, ο Αμπού Έιν χτυπήθηκε, πιθανόν με γροθιά, στο λαιμό στη διάρκεια φιλονικίας με δύο από τους στρατιώτες και λίγο αργότερα απομακρύνθηκε με το ασθενοφόρο από την περιοχή, το χωριό Τουρμουσίγια.

Ο 50χρονος άνδρας ωστόσο εξέπνευσε καθ’οδόν προς τη γειτονική πόλη Ραμάλα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε πηγή των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας.

Περίπου 100 ξένοι και Παλαιστίνιοι ακτιβιστές της «Επιτροπής ενάντια στο Τείχος και τους Εποικισμούς», μίας κυβερνητικής οργάνωσης διαμαρτυρίας της οποίας ήταν επικεφαλής ο Αμπού Έιν, μετέβαιναν σε περιοχή κοντά σε ισραηλινό οικισμό για να διαδηλώσουν και να πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση όταν κλήθηκαν να σταματήσουν σε αυτοσχέδιο σημείο ελέγχου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Μία ομάδα από περίπου 15 ισραηλινούς στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις μαζί τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το «βάρβαρη πράξη, για την οποία δεν μπορούμε να σωπάσουμε και την οποία δεν μπορούμε να δεχτούμε».

Κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ο Αμπάς είπε ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» αφού προηγηθεί έρευνα.

Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις συνθήκες του περιστατικού, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η οποία ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων έπειτα από τον θάνατο δέκα Ισραηλινών και ενός ξένου υπηκόου σε παλαιστινιακές επιθέσεις. Περισσότεροι από 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την ίδια περίοδο, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους για τις επιθέσεις.

Οι Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του υπουργού, ενώ νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών που φρουρούσαν εβραϊκό οικισμό έξω από την πόλη, σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.