Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Αττική: 212 κρούσματα από τα συνολικά 359, ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown

Νέο αρνητικό ρεκόρ στην Αττική: 212 κρούσματα από τα συνολικά 359, ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown
Πεζή φορώντας μάσκα και γάντια προστασίας περπατά προς την πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, Τρίτη 5 Μαϊου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις στα κρούσματα Covid-19 η Αττική, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 212 κρούσματα, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων στην περιφέρεια υποχρεώνει επιδημιολόγους, αλλά και κυβερνώντες να εξετάζουν εκ νέου την πιθανότητα ενός καθολικού, πλην όμως σε δόσεις, lockdown στην Αττική, όπου φιλοξενεί περί το ήμισυτου συνολικού πληθυσμού της χώρας.

«Το φαινόμενο είναι δυναμικό. Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί» επιβεβαίωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο briefing των πολιτικών συντακτών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να «συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό, να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην χρειαστούν νέα μέτρα».

«Έχω ακούσει ότι δεν θα γίνει ποτέ lockdown. Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας το πρωί της Πέμπτης (17.09.2020) μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1.

Με την Αττική να χτυπάει για άλλη μια φορά «κόκκινο» και να είναι… πρωτεύουσα των κρουσμάτων, ο Νίκος Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα έχουμε lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 μέρες. Τότε θα κριθεί αν θα επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms και ο περιορισμός κυκλοφορίας. «Θα δώσουμε στα μέτρα μια εβδομάδα, 10 μέρες ή δυο εβδομάδες το πολύ για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», είπε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως το νέο lockdown θα είναι διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και «αν αφήσουμε την κατάσταση χωρίς δραστικά μέτρα ενδεχομένως θα πιεστούμε στο σύστημα υγείας», συμπλήρωσε ο Νίκος Σύψας.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδημίας εξετάζεται ο περιορισμός της λειτουργίας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων.  Ως ενδιάμεσο, πάντως, στάδιο, έως ότου «κλειδώσει» η απόφαση για ένα νέο lockdown στην Αττική θα μπορούσε να προκριθεί η αυστηροποίηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν προχθές από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Το περιθώριο αυτό υπάρχει, καθώς όπως επιμένουν οι πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τελικώς να ενεργοποιήσει μία ηπιότερη εκδοχή σε σχέση με την αρχική εισήγηση των επιδημιολόγων.