Νέο «χτύπημα» στα κρυπτονομίσματα από τις αρχές της ΕΕ

Νέο «χτύπημα» στα κρυπτονομίσματα από τις αρχές της ΕΕ
Photo:

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τραπεζών τονίζουν ότι τα εικονικά νομίσματα εμφανίζουν σαφείς ενδείξεις μιας φούσκας τιμών. Κίνδυνος για τους καταναλωτές να χάσουν τα χρήματά τους.

Τα εικονικά νομίσματα, όπως το bitcoin, εμφανίζουν σαφείς ενδείξεις μιας φούσκας τιμών και οι καταναλωτές μπορεί να χάσουν όλα τα χρήματά τους, προειδοποίησαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τραπεζών, χρεογράφων και ασφαλίσεων.

Τα κρυπτονομίσματα ενέχουν υψηλό ρίσκο, είναι προϊόντα χωρίς συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και δεν είναι κατάλληλα ως επενδύσεις, αποταμιεύσεις ή συνταξιοδοτικά προϊόντα, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις ρυθμιστικοί φορείς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του CoinDesk, περίπου το 20% όσων αγόρασαν bitcoins και άλλα ψηφιακά νομίσματα χρεώθηκαν σε τράπεζες για να τα αποκτήσουν. Από την άλλη, τράπεζες όπως Citigroup, JPMorgan, Bank of America αποφάσισαν να διακόψουν τη δυνατότητα αγοράς ψηφιακών νομισμάτων μέσω των πιστωτικών τους καρτών. Η μεγαλύτερη ανησυχία των τραπεζών έχει να κάνει με τη δυνατότητα των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στα χρέη τους εξαιτίας της μεγάλης αστάθειας στην αξία των ψηφιακών νομισμάτων.

Από την άλλη, αναλυτές εκτιμούν πως ο περιορισμός που επέβαλαν οι τράπεζες στους πελάτες τους για την αγορά ψηφιακών νομισμάτων ήταν ένας από τους λόγους της μεγάλης πτώσης που γνώρισαν τους τελευταίους δύο περίπου μήνες, με το bitcoin να χάνει το 40% της αξίας του.

Σημειώνεται ότι η τιμή του bitcoin σήμερα βρίσκεται στα 8,891 δολάρια.