Νέο Fortune Special Issue: H ελπίδα που φέρνει η τεχνολογία

Νέο Fortune Special Issue: H ελπίδα που φέρνει η τεχνολογία

Το τελευταίο τεύχος της χρονιάς που κυκλοφορεί την Τρίτη 29/12 είναι η ειδική ετήσια έκδοση του Fortune.

Είναι η «Βίβλος του επιχειρείν» με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη βάσει κύκλου εργασιών, τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα και τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τα αποτελέσματα αφορούν οικονομικά μεγέθη που αποτυπώθηκαν το 2019, μια χρονιά που φεύγοντας μας άφησε γεμάτους ελπίδα.

Και ενώ η ευρωπαϊκή επιτροπή τον Νοέµβριο του 2019 εκτιµούσε ότι η Ελλάδα το 2020 θα είχε ανάπτυξη 2,3%, τον Φεβρουάριο ενέσκηψε η πανδηµία. Για τους άνω των 80 χρόνων, έχουν υπάρξει χειρότερες χρονιές στην ιστορία, όχι µόνο της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσµο.

Για τους υπόλοιπους, είναι η πρώτη φορά που βιώνουµε µια παγκόσµια υγειονοµική και οικονοµική κρίση, για την οποία ευθύνεται ένας µικροσκοπικός ιός, που πιθανότατα προήλθε από µια νυχτερίδα στην Κίνα και έφερε τα πάνω κάτω στον πλανήτη, µε κόστος µέχρι σήµερα 1,7 εκατοµµύρια ζωές.

Είναι, όµως, συναρπαστικό το γεγονός ότι χρειάστηκαν µόλις 10 µήνες και καινοτόµες συνεργασίες µεταξύ των φαρµακοβιοµηχανιών, για να έχουµε ένα αποτελεσµατικό εµβόλιο, την ώρα που για άλλα εµβόλια απαιτήθηκαν 10 χρόνια. Η επιστήµη σηµατοδοτεί την αρχή του τέλους αυτής της πολύ οδυνηρής περιόδου στην ιστορία µας και η τεχνολογία είναι το απόλυτο όχηµα για την αντιµετώπιση των παγκόσµιων προκλήσεων όπως η προστασία της δηµόσιας υγείας, η φτώχεια, η κλιµατική κρίση, η ανισότητα, η βιώσιµη ανάπτυξη.

«Με την ψηφιοποίηση έρχεται η ταχύτητα στη ροή δεδοµένων, η οποία µετατρέπεται σε πληροφορία και στη συνέχεια σε γνώση. Και από εκεί εξασφαλίζεις σοφία. Oι άνθρωποι πρέπει σήµερα να λαµβάνουν αποφάσεις µε βάση αυτό το νέο είδος δεδοµένων και πληροφοριών που προέρχονται από analytics, µηχανές, τεχνητή νοηµοσύνη» αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος και CEO της Dow Chemical, Andrew Liveris, στη συναρπαστική συζήτησή του µε τον CEO του Fortune, Alan Murray, που σας προτρέπω να διαβάσετε (σελ. 80).

Το καλό νέο είναι ότι τον Οκτώβριο η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει data centers στην Ελλάδα, προσθέτοντας τη χώρα στον παγκόσµιο χάρτη cloud υποδοµών της. Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης που αποκτά data center region και o CEO της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, µιλάει στο Fortune για το µεγάλο στοίχηµα της ανάπτυξης µε όχηµα την τεχνολογία. (σελ. 72).

Μιλάει ακόµη για τα χαρακτηριστικά του νέου προφίλ ηγετών στον 21ο αιώνα και για τα 150 εκατ. θέσεις εργασίας σχετιζόµενες µε την τεχνολογία που θα δηµιουργηθούν παγκοσµίως στα επόµενα πέντε χρόνια. Μια ανάσα αισιοδοξίας, και µια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.​