Nέο μήνυμα ΔΝΤ για χρέος και πλεονάσματα

Nέο μήνυμα ΔΝΤ για χρέος και πλεονάσματα

Το Ταμείο φέρνει ξανά στο τραπέζι το θέμα του ελληνικού χρέους, επιμένοντας σε ένα «λογικό πλεόνασμα» 1,5%.

Το γεγονός πως δεν θα αποδεχθεί παράλογες προβλέψεις και σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επανέλαβε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε δημοσιογράφους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφημερίδων (LENA)

H συνέντευξη δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η ίδια βρέθηκε στις Βρυξέλλες και δημοσιεύεται σήμερα στις ευρωπαϊκές εφημερίδες Le Figaro, La Repubblica και Le Soir, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (21-23 Απριλίου) στην Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενη στο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδος και τις διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα και στα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Αναλυτικότερα, σημείωσε: «Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο».

Η επικεφαλής του Ταμείου διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σ’ ένα ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν σημαντικές μεταρρυθμίσεις νομοθετηθούν και εφαρμοστούν, και αν το χρέος αναδιαρθρωθεί για να προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα διενεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

«Έχουμε δει πρόοδο στο πρώτο μέρος. Εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι απαιτείται σε ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους», είπε.

Σχετικά με το εάν χρειάζεται περισσότερο χρόνο (το Ταμείο) από ό, τι το Eurogroup για να αποφασίσει για την Ελλάδα είπε πως χρειάζονται σταθερές μεταρρυθμίσεις και ένα χρέος που θα είναι βιώσιμο. Και γι ‘αυτό, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση. Τέλος, υποστήριξε πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να διαπραγματευτούν και οριστικοποιήσουν μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ όλων των μερών.