Νέο νόμισμα από τη Meta και σχέδια για παροχή χαμηλότοκων δανείων σε ΜμΕ

Νέο νόμισμα από τη Meta και σχέδια για παροχή χαμηλότοκων δανείων σε ΜμΕ
Mark Zuckerberg announcing the new name of the company and Meta logo are seen during Facebook Connect livestream displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 28, 2021. Mark Zuckerberg announced during Facebook Connect event that the new name of Facebook company will be Meta (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
O οικονομικός βραχίονας της Facebook, η Meta Financial Technologies, διερευνά τη δημιουργία ενός νομίσματος για το metaverse, το οποίο οι εργαζόμενοι εσωτερικά ονόμασαν «Zuck Bucks».

Νέα σχέδια για την εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων αλλά και για την παροχή δανειακών προϊόντων έχει στα σκαριά η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μετά την κατάρρευση του αρχικού εγχειρήματος για την κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος.

Ως γνωστόν, η εταιρεία αναζητά εναλλακτικές ροές εσόδων και νέες δυνατότητες που μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους χρήστες, καθώς η δημοτικότητα τόσο Instagram όσο και του Facebook μειώνεται – μια τάση που απειλεί το επιχειρηματικό μοντέλο της Meta, η οποία βασίζεται σε εισροές από διαφημίσεις ύψους 118 δισ. δολ. ανά έτος σύμφωνα με το επιχειρηματικό μοντέλο της.

Ειδικότερα, ο οικονομικός βραχίονας της Facebook, η Meta Financial Technologies, διερευνά τη δημιουργία ενός νομίσματος για το metaverse, το οποίο οι εργαζόμενοι εσωτερικά ονόμασαν «Zuck Bucks».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν θα είναι ένα κρυπτονόμισμα το οποίο θα βασίζεται στο blockchain. Αντίθετα, η Meta κλίνει προς την εισαγωγή tokens εντός εφαρμογής που θα ελέγχονται κεντρικά από την εταιρεία, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές παιχνιδιών όπως το νόμισμα Robux στο δημοφιλές παιδικό παιχνίδι Roblox.

Σύμφωνα με υπομνήματα της εταιρείας, η Meta εξετάζει επίσης τη δημιουργία των λεγόμενων «social tokens» ή «reputation tokens», τα οποία θα μπορούσαν να εκδίδονται ως ανταμοιβή για συμμετοχή σε ομάδες του Facebook, για παράδειγμα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να υπάρξουν «νομίσματα δημιουργού» που θα σχετίζονται με συγκεκριμένους  influencers στην εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών Instagram.

Η Meta διερευνά επίσης τη δυνατότητα προσφοράς παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη παροχή δανείων σε μικρές επιχειρήσεις με ελκυστικά επιτόκια, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με την πρωτοβουλία.

Βέβαια, οι προσπάθειες βρίσκονται στα αρχικά στάδια και θα μπορούσαν να αλλάξουν ή να απορριφθούν, αν και τα σχέδιά της για ενσωμάτωση NFT στις εφαρμογές της είναι προς εφαρμογή άμεσα.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Meta σχεδιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την έκδοση και την κοινή χρήση NFT στο Facebook στα μέσα Μαΐου. Τα NFTs ενδέχεται να δημιουργήσουν έσοδα μέσω «τελών ή/και διαφημίσεων» στο μέλλον, σύμφωνα με άλλο εσωτερικό έγγραφο.

Το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει. Σημειώνεται πως η Meta έχασε περισσότερα από 220 δισεκατομμύρια δολάρια από την αποτίμησή της στην αγορά τον Φεβρουάριο την ημέρα που αποκάλυψε ότι οι χρήστες ξόδευαν όλο και περισσότερο χρόνο σε ανταγωνιστές, όπως η εφαρμογή TikTok. Έτσι, η εταιρεία προσπάθησε να βρει άλλες πηγές εσόδων και να υποστηρίξει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην πλατφόρμα της, εμβαθύνοντας στα κρυπτονομίσματα και στην τεχνολογία blockchain.