Νέο προκλητικό χάρτη δημοσιεύει η Τουρκία- Οι βλέψεις στην Αν. Μεσόγειο

Νέο προκλητικό χάρτη δημοσιεύει η Τουρκία- Οι βλέψεις στην Αν. Μεσόγειο
epa06975024 A handout photo made available by the Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan gives a speech during 971st anniversary of Battle of Manzikert in Mus, Turkey, 26 August 2018. The Battle of Manzikert was fought on 26 August 1071 between the Byzantine and the Seljuk Empires, and is considerer to have led to a gradual Turkification of Anatolia. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος χάρτης της Τουρκίας που δημοσιεύει το Anadolu και «πατά» -όπως και οι προηγούμενοι- στο δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ένα άκρως εμπρηστικό δημοσίευμα, με ένα νέο, προκλητικό χάρτη που αποτυπώνει τις βλέψεις της Τουρκίας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Στο άρθρο του Anadolu, όπως γράφει το Sigmalive.com, που έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση «ευφάνταστων» χαρτών της Μεσογείου από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, επιχειρείται μια ανάλυση τη «συμφωνίας» με τη Λιβύη, η οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ως «χαστούκι στην Κύπρο», αλλά και στην Ελλάδα.

Στο κείμενο, που υπογράφει ο Τούρκος αναλυτής- δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Ο αρθρογράφος ξεκινά με αναφορές στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας (Κλάδος Ελαίας, Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης κ.λπ.), ισχυριζόμενος ότι η Άγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της (σ.σ. της Τουρκίας) στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Ενθυμούμενος τη φράση του Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”», η οποία, κατά τον αρθρογράφο ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Ο νέος χάρτης της Τουρκίας που δημοσιεύει το Anadolu «πατά» -όπως και οι προηγούμενοι- στο δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.