Νέο σχέδιο για την Αττική

Νέο σχέδιο για την Αττική

Ο υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε το καινούριο αναπτυξιακό πλάνο για την Αθήνα και την Αττική.

«Η χώρα σε δύο χρόνια θα είναι άλλη και η Αττική, λόγω του μεγέθους της και της κατοίκησης από το 30% των Ελλήνων πολιτών, θα είναι βασικός πυλώνας, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα την οριστικοποίηση των αναπτυξιακών επιλογών για το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας- Αττικής 2021», κεντρικοί άξονες του οποίου αποτελούν η επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, η κοινωνική συνοχή, ο πολιτισμός και η αστική αναζωογόννηση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε παρουσίαση του σχεδίου του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, συνιστά κορυφαία δράση στήριξης των κατοίκων του μητροπολιτικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και των οικονομικών δραστηριοτήτων που φιλοξενεί. Μάλιστα, το προσεχές διάστημα αναμένονται οι οριστικές διατυπώσεις από την πλευρά των υπουργείων και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μανιάτης, βασικοί πυλώνες του Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι η παραγωγή και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ως βασικός μοχλός και προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, το περιβάλλον, ως σημαντικός πόρος για το σύνολο και το μέλλον της κοινωνίας και ως άξονας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επίσης η κοινωνική αλλά και η χωρική συνοχή, ως κατεξοχήν ζητούμενο σε περιόδους μετάβασης- κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: «Συντάξεις και μισθοί κάτω των 1.000€ δεν κατάσχονται»

Επιπλέον, βασικοί πυλώνες του νέου ρυθμιστικού αποτελούν ο πολιτισμός, ως έννοια που διαπερνά και εμπεριέχει όλες τις επιμέρους εκφράσεις και συνιστώσες της κοινωνίας, καθώς επίσης και η αστική αναζωογόνηση, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, «στόχος είναι να οργανώσουμε και προτείνουμε το χωροταξικό, πολεοδομικό και αναπτυξιακό περιβαλλοντικό πλαίσιο της Αττικής, έτσι ώστε να συμβάλει στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων», ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «για να εφαρμοσθεί και να πετύχει, πρέπει να υπάρχει μία βάση συναίνεσης, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας μεγαλύτερων προβλημάτων».

Εξάλλου, στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος της χρονιάς και πρόκειται να αποτελέσει τον νέο οδικό χάρτη για τη ρύθμιση όλου του εθνικού χώρου.

Διαβάστε ακόμη: Καλώς ήλθε το … πετροδολάριο

Όσον αφορά στο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε, ότι έχει κι αυτό ολοκληρωθεί και αναμένεται η δημόσια παρουσίασή του, ώστε να δρομολογηθεί η κατάθεση και ψήφισή του στο τέλος του 2013.

Σημειώνεται τέλος, ότι με τα σχέδια ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης (ΣΟΑΠ), το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, για την πραγματοποίηση μιας ολοκληρωμένης, κοινωνικής, επιχειρησιακής παρέμβασης στο κέντρο της Αθήνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο γενικός γραμματέας τουριστικών υποδομών και επενδύσεων, Γιάννης Πυργιώτης, η πρόεδρος του οργανισμού ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Βιβή Μπάτσου, η αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ Δάφνη Μπαρμπαγιανέρη, καθώς επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, του ΟΡΣΑ και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μπελτές