Το νέο στοίχημα της Facebook: Διαφημίσεις στο WhatsΑpp

Το νέο στοίχημα της Facebook: Διαφημίσεις στο WhatsΑpp
epa04091113 The Facebook and WhatsApp app icons are displayed on an iPhone in New York, New York 20 February 2014. Facebook announced that it acquired the globally popular messaging system WhatsApp for 19 billion dollars. Facebook paid 12 billion dollars in shares and 4 billion dollars in cash, it was explained in a conference call. The deal includes an additional 3 billion dollars in Facebook stock for WhatsApp founders and employees. The deal should close later in 2014 and is still subject to regulatory approval, according to Facebook founder and Chief Executive Officer Mark Zuckerberg, who said in the conference call that he did not expect any issues. Additionally, WhatsApp co-founder and Chief Executive Officer Jan Koum will join the Facebook Board of Directors. EPA/ANDREW GOMBERT

Η δημοφιλής εφαρμογή θα ξεκινήσει να εμφανίζει διαφημίσεις στους χρήστες της το 2019.

Η Facebook κάνει κάποια σημαντικά βήματα προκειμένου να μετατρέψει την υπηρεσία chatting, WhatsApp, σε μια προσοδοφόρα επιχείρηση.

Ο «γίγαντας» των κοινωνικών δικτύων σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη δήλωσε ότι θα εισάγει μερικούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες θα μπορούν να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους μέσα στην εφαρμογή, την οποία η Facebook αγόρασε το 2014 έναντι 19 δισ. δολαρίων.

Πλέον οι εταιρείες θα μπορούν μεταξύ άλλων και να δημιουργούν διαφημίσεις στο Facebook που θα συνδέονται απευθείας με το chat του WhatsApp. Με αυτόν τον τρόπο εάν αρέσει στους πελάτες μια συγκεκριμένη διαφήμιση, θα μπορούν πιο εύκολα να στείλουν μήνυμα στη διαφημιζόμενη εταιρεία.

Η Facebook δήλωσε ότι εταιρείες που θα διαθέτουν τις συγκεκριμένες διαφημίσεις στο Facebook/WhatsApp, θα έχουν επίσης πρόσβαση σε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα «τον συνολικό αριθμό μηνυμάτων που στάλθηκαν στην επιχείρηση και τα οποία οφείλονται σε διαφημίσεις που τοποθετήθηκαν στο Facebook», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτησή της στο εταιρικό blog.

Επιπλέον, αντιπρόσωποι της Whatsapp ανέφεραν στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει να εμφανίζει διαδικτυακές διαφημίσεις στους χρήστες της το 2019. Τα σχέδια της Facebook να κάνει το Whatsapp πιο επικερδές είναι παρόμοια με αυτά που έκανε για τα Instagram Stories, με την έννοια ότι οι διαφημίσεις που θα εμφανίζονται στο WhatsApp «θα παρέχονται από το διαφημιστικό σύστημα του Facebook», σημείωσε η εφημερίδα.

Η λογική ότι η Facebook επεκτείνει το παρόν διαδικτυακό διαφημιστικό σύστημά της για να συμπεριλάβει και άλλες υπηρεσίες στο βασικό κοινωνικό της δίκτυο, είναι μεγάλη υπόθεση, αφού η εταιρεία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τις διαφημίσεις.

Τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Facebook «τρόμαξαν» τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν ανησυχήσει για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του αριθμού των χρηστών σε κεντρικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Φαίνεται όμως πως η Facebook διαθέτει εναλλακτική: αν ο κόσμος δεν συρρέει στο Facebook όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τότε η εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει να προωθεί πολύ περισσότερο άλλες, γρήγορα αναπτυσσόμενες υπηρεσίες, όπως το Instagram.