Δισεκατομμυριούχος ζηλωτής της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβράδυνσης της ισοδυναμεί με… δολοφονία»

Δισεκατομμυριούχος ζηλωτής της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβράδυνσης της ισοδυναμεί με… δολοφονία»
Photo: pixabay.com
Το τεχνο-αισιόδοξο μανιφέστο του επενδυτή Marc Andreessen.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Marc Andreessen δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα «τεχνο-οπτιμιστικό» μανιφέστο 5.000 λέξεων, περιγράφοντας έναν μακρύ κατάλογο απόψεων, συμπεριλαμβανομένης αυτής, ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης ισοδυναμεί με… δολοφονία.

Ο τεχνο-οπτιμισμός είναι η πεποίθηση ότι η τεχνολογία μπορεί να λύσει σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο Andreessen έγραψε ότι πιστεύει ότι η AI είναι ένας καθολικός λύτης προβλημάτων: «Υπάρχουν δεκάδες κοινές αιτίες θανάτου που μπορούν να διορθωθούν με την Τεχνητή Νοημοσύνη, από τα τροχαία δυστυχήματα μέχρι τις πανδημίες και τα φίλια πυρά σε καιρό πολέμου».

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα κοστίσει ζωές. Οι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν από την AI που εμποδίστηκε να υπάρξει είναι μια μορφή δολοφονίας», έγραψε ο Marc Andreessen.

Στο ευρύτατο μανιφέστο του, ο Andreessen διατύπωσε επίσης διάφορες αμφιλεγόμενες απόψεις – όπως το να αποκαλεί ως εχθρούς τη «βιωσιμότητα», την «κοινωνική ευθύνη» και τη «διαχείριση κινδύνου». «Οι εχθροί μας δεν είναι κακοί άνθρωποι – αλλά μάλλον κακές ιδέες», έγραψε ο Andreessen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Andreessen μοιράζεται τις τεχνο-αισιόδοξες απόψεις του. Τον Ιούνιο δημοσίευσε μια ανάρτηση στο blog του υποστηρίζοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα σώσει τον κόσμο» και ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες και όσοι επιδιώκουν τη ρύθμισή της θα πρέπει να φύγουν από τη μέση.

Οι απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με άλλους ηγέτες της τεχνολογίας – όπως ο Έλον Μασκ και ο Σαμ Άλτμαν – οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για την απειλή που αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη για την κοινωνία, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Ο Andreessen είναι συνιδρυτής και εταίρος της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz. Φέτος, η εταιρεία του ήταν επικεφαλής ενός γύρου χρηματοδότησης 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Hippocratic AI και ενός γύρου χρηματοδότησης 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη νεοσύστατη εταιρεία chatbot Character.AI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: