NEON TALKS (LIVE) στις 19:00: Η Λίνα Μενδωνη συζητά με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο κανάλι του ΝΕΟΝ

NEON TALKS (LIVE) στις 19:00: Η Λίνα Μενδωνη συζητά με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο κανάλι του ΝΕΟΝ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ προχωρά στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου microsite, με σκοπό να αναδείξει τη διάδραση / διασύνδεση του παρελθόντος με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Στο ειδικό microsite θα αξιοποιηθεί το υλικό του ΝΕΟΝ από τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που έχουν πραγματοποιηθεί σε αρχαιολογικούς/ιστορικούς χώρους από το 2014 έως σήμερα, ενώ θα εμπλουτίζεται με υλικό από αντίστοιχες επόμενες εκθέσεις-συνεργασίες των δύο φορέων.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί το έναυσμα για μια πρώτη συζήτηση μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον ιδρυτή του ΝΕΟΝ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, με αντικείμενο τον σύγχρονο πολιτισμό την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης (εν μέσω της πανδημίας του COVID-19).

Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΕΟΝ Talks και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, στις 19:00.

Θα μεταδοθεί διαδικτυακά στο κανάλι YouTube του ΝΕΟΝ:

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός ΝΕΟΝ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2013 με κεντρικό άξονα τη σύγχρονη τέχνη. Στον πυρήνα της δράσης του βρίσκεται η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης στο δημόσιο χώρο, η υποστήριξη καλλιτεχνών προς αυτή την κατεύθυνση και η ενίσχυση της σχέσης της πόλης με την σύγχρονη τέχνη και τον πολίτη, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τονίζει, «Η σύγχρονη έννοια της ολοκληρωμένης προστασίας των πολιτιστικών αγαθών επιβάλλει την κοινωνικοποίηση των μνημείων. Είναι εξαιρετικά γόνιμη η ένταξή τους όχι μόνον στην καθημερινή ζωή, αλλά και στην ανάπτυξη μιας αμφίδρομης και διαδραστικής σχέσης με τη σύγχρονη δημιουργία.

Γι’ αυτό είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον ΝΕΟΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού, η οποία διευκολύνει την όσμωση των δύο κόσμων.

Είμαι ευτυχής που η σύνθεση του αρχαίου τοπίου στη συνύπαρξή του με το σύγχρονο έργο, ανοίγουν νέο, τεράστιο κεφάλαιο στην αντίληψή μας για την Τέχνη και την αισθητική της απόλαυση. Πιστεύω ότι στη σύζευξη αυτή, αρμονική στις μεγάλες αντιθέσεις της, καθρεφτίζεται, με απόλυτη διαύγεια, η διαχρονία της Τέχνης».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του ΝΕΟΝ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, «Από την πρώτη στιγμή, ο ρόλος του NEON ήταν να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό πιο κοντά σε όλους, πιο κοντά σε ένα αμύητο ακροατήριο, πιο κοντά σε καθένα από εμάς. Ο χώρος μας είναι, και θα συνεχίσει να είναι, η πόλη. Αυτή τη στιγμή, το να μένουμε σπίτι είναι μια αναγκαία διατάραξη της φυσικής σχέσης μας με την πόλη μας, όχι όμως της πνευματικής και συναισθηματικής επιθυμίας μας να επανασυνδεθούμε μεταξύ μας. Τολμηροί και δημιουργικοί, συνεχίζουμε την αποστολή μας στις νέες συνθήκες, συμπράττουμε για να στηρίξουμε την κοινότητά μας και να προσφέρουμε νέες εμπειρίες σε όλους».