Νέος Αντικαγκελάριος της Γερμανίας ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Νέος Αντικαγκελάριος της Γερμανίας ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε ποια στελέχη του SPD θα συμμετετάσχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο - Στις 7μ.μ. η ανακοίνωση του CDU.

Τα στελέχη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που θα συμμετάσχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού που θα σχηματιστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,

Ο ίδιος ο Γκάμπριελ αναλαμβένει τη θέση του Αντικαγκελάριου, καθώς και τα επιτελικά πόστα του υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παρέμενε στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον κ. Γκάμπριελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009), η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD -, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η Ταμίας του SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας η Αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.

Γερμανία: Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία για την κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν ακόμη και ένα υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην Καγκελαρία, αυτό για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση. Υφυπουργός θα είναι η Αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Την θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Τόμας Όπερμαν, αφού βεβαίως ψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές. Θα αντικαταστήσει τον κ. Σταϊνμάγερ.

Η ανακοίνωση των στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών(CSU) που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να γίνει στις 19:00 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το CDU θα πάρει πέντε υπουργεία και το υπουργείο Καγκελαρίας, ενώ οι Βαυαροί εταίροι του τα υπόλοιπα τρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ