Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής της Novartis

Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής της Novartis
?????????????????????????????????????????????????????????

Αλλαγή σκυτάλης στη θέση του CEO για τον γίγαντα στο χώρο του φαρμάκου.

του Ντέιβιντ Μάγιερ

Η Novartis, ο ελβετικός γίγαντας στον χώρο του φαρμάκου, βρήκε τον νέο της διευθύνοντα σύμβουλο στο πρόσωπο του Vasant Narasimhan, αφότου ο Joseph Jimenez ανακοίνωσε την επικείμενη αποχώρησή του.

Ο Jimenez ήταν CEO της εταιρείας από το 2010, αλλά συνολικά υπηρέτησε τη Novartis από διάφορες θέσεις για μια δεκαετία.

Θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στο τέλος Ιανουαρίου και θα παραμείνει διαθέσιμος για την παροχή συμβουλών μέχρι την επίσημη, προκαθορισμένη αποχώρησή του στο τέλος Αυγούστου του 2018.

Στη συνέχεια, αναμένεται να επιστρέψει στη Silicon Valley.

Ο Narasimhan, μέχρι σήμερα παγκόσμιος επικεφαλής ανάπτυξης φαρμάκων της Novartis, βρίσκεται στην εταιρεία από το 2005 και είναι ήδη μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της εταιρείας.

Σε αντίθεση με τον Jimenez, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στα καταναλωτικά αγαθά, ο Narasimhan είναι ιατρός.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Joe έστρεψε τη Novartis προς τις βασικές της παγκόσμιες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα πούλησε κάποια δευτερεύοντα τμήματα» σημείωσε ο πρόεδρος της Novartis, Joerg Reinhardt, αναφερόμενος στην απόφαση του Jimenez να πουλήσει το τμήμα ζωικής υγείας στην Eli Lilly και το τμήμα εμβολίων στη GlaxoSmithKline. Με τη δεύτερη, η Novartis δημιούργησε και μια κοινοπραξία για την συνεκμετάλλευση των δραστηριοτήτων τους στον τομέα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τα νέα της διαδοχής στο τιμόνι της Novartis έρχονται μερικές μέρες μόνο αφότου η εταιρεία εξασφάλισε την έγκριση του Οργανισμού Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για μια μορφή γονιδιακής θεραπείας της λευχαιμίας. Η θεραπεία, με την επωνυμία Kymriah, κοστίζει 475.000 δολάρια, αν και η Novartis λαμβάνει το αντίτιμο μόνο εάν ο ασθενής αντιδράσει στη θεραπεία εντός ενός μηνός.

Η Novartis ελπίζει ότι η Kymriah θα τη βοηθήσει οικονομικά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου λήγουν οι πατέντες που προστάτευαν μέχρι σήμερα τα φάρμακα Gleevec και Gilenya από παρεμφερή προϊόντα φτηνότερων ανταγωνιστών.

«Υπό την ηγεσία του Jimenez, τονώθηκε η καινοτομία και καταφέραμε να διαχειριστούμε τη λήξη των πατεντών των δύο μεγαλύτερων προϊόντων μας» επεσήμανε ο Reinhardt.