Νέο τεύχος Fortune στα περίπτερα: «Make the world great again»

Νέο τεύχος Fortune στα περίπτερα: «Make the world great again»
Το νέο τεύχος του Fortune κυκλοφορεί στα περίπτερα αυτή την Τετάρτη.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο νοµπελίστας οικονοµολόγος Milton Friedman στο βιβλίο Καπιταλισμός και ελευθερία, που εκδόθηκε το 1962, έθετε κάποια βασικά ερωτήµατα: «Εάν οι επιχειρηµατίες έχουν κοινωνική ευθύνη πέρα από τη µεγιστοποίηση των κερδών για τους µετόχους, πώς µπορούν να γνωρίζουν ποια είναι αυτή η ευθύνη; Μπορούν οι ιδιώτες να αποφασίσουν ποιο είναι το κοινωνικό συµφέρον;

Έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν πόσο µεγάλο είναι το βάρος που µπορούν να σηκώσουν στους ώµους τους δικούς τους ή των µετόχων τους για να το υπηρετήσουν;».

Σχεδόν 40 χρόνια µετά, αυτά ακριβώς τα ερωτήµατα βρίσκονται στο επίκεντρο της µεγάλης συζήτησης για τον ρόλο που καλούνται να διαδραµατίσουν οι εταιρείες στην κοινωνία της ελεύθερης αγοράς: Πρέπει ο καπιταλισµός να είναι «δίκαιος» ή «ενσυνείδητος», όπως πολλοί υποστηρίζουν, ή µήπως ο σκοπός του πρέπει να είναι µόνο η συνειδητή επιδίωξη του κέρδους;

Στο Fortune πιστεύουµε ότι τις απαντήσεις τις έχουν δώσει ήδη η ζωή, οι έρευνες και η αγορά. Την ώρα που η κλιµατική αλλαγή, η παγκόσµια κρίση θεσµών και αξιών, το ζήτηµα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, η έκρηξη των social media, οι θεαµατικές εξελίξεις στην τεχνολογία και η Δ’ Βιοµηχανική Επανάσταση επιβάλλουν νέα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, οι επιχειρήσεις καλούνται να µετασχηµατιστούν και να παίξουν ηγετικό ρόλο, αναλαµβάνοντας ένα µεγάλο µερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.

Και, ναι, όλο και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να υπηρετούν το κοινωνικό καλό, κυνηγώντας, ταυτόχρονα, τους επιχειρηµατικούς τους στόχους.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία µε τη συµβουλευτική εταιρεία KKS Advisors και µε επιστηµονικό συνεργάτη τον καθηγητή του Harvard Business School, Γιώργο Σεραφείµ, σας παρουσιάζουµε 20 εταιρείες που «αλλάζουν τον κόσµο» (δείτε τη µεθοδολογία στη σελ. 76). Οι επιχειρήσεις αυτές διακρίνονται για το µοντέλο βιώσιµης ανάπτυξης που ακολουθούν και η στρατηγική τους συµβάλλει τόσο στη βελτίωση της εικόνας τους όσο και στην κερδοφορία τους µεσοπρόθεσµα.

Οι εταιρείες που έχουν θετικότερη κοινωνική επίδραση βλέπουν ανάπτυξη κερδών και αυξάνουν την αξία των µετοχών τους. Τα οφέλη καθρεφτίζονται και στον επενδυτικό χώρο, µε τους επενδυτές να κοιτούν τα δεδοµένα ESG προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Οι 20 εταιρείες της λίστας «Change the World» επιβεβαιώνουν αυτές τις παρατηρήσεις. Προσπαθούν να λύσουν προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι κοινωνίες και, παράλληλα, βγάζουν κέρδος µεσοπρόθεσµα.

Κάνουν, δηλαδή, ό,τι κάνουν οι πραγµατικά επιτυχηµένες επιχειρήσεις. Ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune, συνοµίλησε µε δύο κορυφαίους επιχειρηµατικούς ηγέτες που ήδη κάνουν πράξη το «Doing Well by Doing Good» µέσα από συστηµατικές δράσεις βιώσιµης ανάπτυξης. «Ζούµε στον κόσµο των ραγδαίων αλλαγών. Όποιος δεν προσαρµοστεί δεν έχει καµία πιθανότητα επιβίωσης» είναι η φράση-κλειδί του πρόεδρου και CEO των ΕΛΠΕ, Ευστάθιου Τσοτσορού. Ο όµιλος του οποίου ηγείται υλοποιεί επιτυχώς δύο βασικούς µετασχηµατισµούς, τον ενεργειακό και τον ψηφιακό, µε το 2018 να αποτελεί χρονιά-ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη, παραγωγή και εξαγωγές (σελ. 58).

Η Πέγκυ Αντωνάκου, επικεφαλής της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, εξηγεί µε απτά παραδείγµατα πώς οι υπηρεσίες ψηφιακού µετασχηµατισµού της εταιρείας βελτιώνουν τη ζωή όλων µας (σελ. 66). Στις σελίδες που ακολουθούν θα συναντήσετε ανθρώπους και εταιρείες που «αλλάζουν τον κόσµο».

Η έκθεση Sight στη Δήλο, ο ανθρωπιστικός φορέας «Καρδιές για Όλους», οι ανατρεπτικές εκστρατείες επαγρύπνησης των φαρµακευτικών, είναι µηνύµατα ελπίδας για έναν καλύτερο κόσµο. Όταν το όραµα και το χρήµα επενδύονται σε ζητήµατα που αφορούν την ανθρωπότητα, τότε υπάρχει ελπίδα. Αυτή την ελπίδα ενσαρκώνουν µε τον πιο εµβληµατικό τρόπο ο Bill και η Melinda Gates (σελ. 120), που το ίδρυµά τους έχει διαθέσει περισσότερα από 45 δισ. δολάρια για ανθρωπιστικούς σκοπούς.​