Νικητές και χαμένοι της βιομηχανίας αυτοκινήτων το 2014

Νικητές και χαμένοι της βιομηχανίας αυτοκινήτων το 2014

Με το 2015 προ των πυλών, είναι μια καλή στιγμή για να κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο που μόλις πέρασε για να δούμε ποιος εξέπληξε - και ποιος έμεινε από καύσιμα.

του Άλεξ Τέιλορ

Διευθύνοντες Σύμβουλοι

Νικητής
Παρά τα συνεχιζόμενα δεινά της GM, σχεδόν κανείς δεν έχει να πει κακό λόγο για τη διευθύνουσα σύμβουλο Μαίρη Μπάρα, συμπεριλαμβανομένων των TIME και Fortune. Ακόμη και η στρατηγική της Μπάρα για το 2025 για την ενοποίηση των πλατφόρμων σχεδιασμού, ένας στόχος της GM από τη δεκαετία του 1980, έτυχε ευνοϊκής κριτικής. Όπως όμως γνωρίζει αναμφίβολα η Μπάρα, το να μιλάει κανείς για στρατηγική είναι εύκολο στην GM. Η εκτέλεση μετράει.

Ηττημένος
Ένα γερμανικό δικαστήριο αναβίωσε τις ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Porsche Ουέντελιν Ουίντεκινγκ και του πρώην οικονομικού διευθυντή Χόλγκερ Ηέρτερ για μια αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της Volkswagen AG το 2008. Ο Ουίντεκινγκ χαιρετίστηκε ως ιδιοφυΐα μετά την ανάκαμψη της Porsche στη δεκαετία του 1990. Αλλά το δικαστήριο είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Porsche είχε εγκρίνει τη συμφωνία επτά μήνες πριν ανακοινώσει η εταιρεία τις προθέσεις της, καθιστώντας τους δύο άνδρες ένοχους για χειραγώγηση της αγοράς κατά το γερμανικό δίκαιο.

Στελέχη

Νικητές
Πριν φύγει από την Audi Αμερικής το 2012, ο Γιόχαν ντε Νίσεν ελάμβανε πολλές από τις αποφάσεις σχετικά με την εμπορία, τη διανομή, και το περιεχόμενο του προϊόντος που έχουν κάνει την Audi μια από τις πιο περιζήτητες μάρκες πολυτελείας. Φυσικά, η σημερινή διοίκηση δέχεται τους επαίνους, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία έχει μεγάλους χρόνους αντίδρασης, και ο ντε Νίσεν ήταν που έθεσε τις βάσεις για την επιτυχία του 2014.

Ηττημένοι
Ο ντε Νίσεν, που από τον Ιούλιο βρίσκεται στην Cadillac, δέχεται κριτική για την απόφασή του να αλλάξει την δομή ονομασίας των μοντέλων της μάρκας και να μεταφέρει την παγκόσμια έδρα της από το Ντιτρόιτ στη Νέα Υόρκη. Σαφώς θιγμένος, ο ντε Νίσεν έγραψε στο Facebook ασκώντας κριτική σε όλους τους «ειδικούς μάρκετινγκ της πολυθρόνας» και επιτέθηκε στους συνταξιούχους της GM που αποκάλεσαν την μεταφορά της έδρας στη Νέα Υόρκη «την πιο ηλίθια ιδέα μετά το Cimarron».

Επενδυτές

Νικητής
Παρά τη μεγάλη μείωση το Σεπτέμβριο, όταν η Ford προειδοποίησε ότι τα λειτουργικά κέρδη θα μειωθούν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε σχέση με τις προβλέψεις, οι μετοχές της εταιρεία έχουν υποχωρήσει μόνο 5,9% το τρέχον έτος. Θα μπορούσε να έχει ακόμα καλύτερη επίδοση αν δεν υπήρχαν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις ζημιές στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, καθώς και η επιφυλακτική υποδοχή από τους πελάτες για το νέο φορτηγό κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

Ηττημένος
Η μετοχή της GM δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση λόγω της ανάκλησης μοντέλων νωρίτερα φέτος και έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της από την 1η Ιανουαρίου. «Η General Motors φαίνεται σαν να πασχίζει να συνέλθει», έγραψε ένας σχολιαστής.

Μάρκες

Νικητές
Η Jeep πρόσθεσε 1,2 μονάδες μεριδίου αγοράς το τρέχον έτος, χάρη στη σταδιακή βελτίωση των πωλήσεων με το νέο Cherokee και θα έχει επιπλέον ώθηση το 2015 από το Renegade που πατάει στην πλατφόρμα της Fiat.

Ηττημένοι
Η Ford έχασε 0,9 μονάδες μεριδίου αγοράς, ενώ περιμένει τη βελτίωση των πωλήσεων από το νέο pickup φορτηγό και τα σπορ μοντέλα αυτοκινήτων.

Τομείς

Νικητές
Οι σταθερές και πτωτικές τιμές του φυσικού αερίου έχουν απομακρύνει τα προσχήματα από τις αμερικανικές αγοραστικές συνήθειες: οι αγοραστές όταν έχουν να επιλέξουν προτιμούν τα φορτηγά. Τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις του pickup Chevrolet Silverado αυξήθηκαν 54% και του Dodge Ram 30%. Συνολικά, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, οι πωλήσεις φορτηγών αυξήθηκαν 10%.

Ηττημένοι
Παρά την αύξηση 6% της βιομηχανικής παραγωγής το 2014, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν μόλις 1%, σύμφωνα με το Automotive News. Κάποιες κατηγορίες στην ουσία έχασαν έδαφος. Λόγω απουσίας αξιόλογων νέων μοντέλων, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων πλήρους μεγέθους, όπως το Toyota Avalon, μειώθηκαν 6%.

Εγκαταστάσεις

Νικητής
Η Ford θα προσλάβει περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους για το εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Όκβιλ του Καναδά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παραγωγή του Edge crossover το 2015. Η πρόσληψη έχει μικτό πρόσημο: η Ford έχει λάβει 140 εκατομμύρια δολάρια σε κρατικές επιδοτήσεις, και περίπου το ήμισυ των νέων θέσεων εργασίας θα αποβεί σε βάρος των εξωτερικών της προμηθευτών.

Ηττημένος
Ο διευθύνων σύμβουλος της FCA Σέρτζιο Μαρτσιόνε προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του ιστορικού εργοστασίου της Chrysler στο Τολέδο, όπου κατασκευάζει τζιπ από το 1941. Ο Μαρτσιόνε δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου θα είναι ακριβός, γεγονός που θα καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή του Wrangler το 2017 με ενιαία πλατφόρμα σασί.

Αντιπρόσωποι

Νικητές
Όλοι οι επενδυτές στην AutoNation, την Penske Automotive, την Team 1 και άλλοι εισηγμένοι όμιλοι αντιπροσώπων που είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν αφότου ο Γουόρεν Μπάφετ αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει το Van Tuyl Group, την πέμπτη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων αυτοκινήτων.

Ηττημένοι
Όλες οι υπόλοιπες αντιπροσωπείες των εμπόρων που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον Μπάφετ και τις αποδόσεις κλίμακας με μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια. Τα μικρά καταστήματα θα είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες των γιγάντων, τις τυποποιημένες επιχειρηματικές πρακτικές, και τις εθνικές μάρκες που κατέχουν ανώτερη γνώση της τοπικής αγοράς.