Νίμιτς: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ

Νίμιτς: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ

Τί δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε σχετικά με το Σκοπιανό και την ταυτότητα των δύο εμπλεκόμενων λαών.

Συνέντευξη στο δίκτυο του Euronews έδωσε σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της επίλυσης του ονοματολογικού προβλήματος μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της επίλυσης, καθώς οι κυβερνήσεις και οι καταστάσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή», τόνισε ο κ. Νίμιτς στη συνέντευξη που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών.

Ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών. Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες».

 

Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, αυτή τη στιγμή υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας. Επεσήμανε ακόμη πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, τονίζοντας, ωστόσο, πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η Ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.