NotosCοm: Προς νέο σενάριο εξυγίανσης μετά το (ανενεργό) deal με M&G

NotosCοm: Προς νέο σενάριο εξυγίανσης μετά το (ανενεργό) deal με M&G
Οι (ατελείς) συμφωνίες με τους στρατηγικούς επενδυτές από το 2018- Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την M&G και οι τράπεζες σε ρόλο ρυθμιστή.

Νέο σχέδιο εξυγίανσης της NotosCom φέρονται να επεξεργάζονται οι τράπεζες, καθώς δέκα μήνες σχεδόν μετά τη συμφωνία με το βρετανικό fund M&G το deal παραμένει ανενεργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ευοδώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την M&G με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία που προέβλεπε την ανάληψη των δεσμεύσεων της Pillarstone, η οποία είχε αποχωρήσει από το σχέδιο εξυγίανσης της NotosCom δύο χρόνια νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι η NotosCom σε εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών και της Pillarstone για την αναδιάρθρωση του χρέους της προέβη τον Δεκέμβριο του 2018 στην έκδοση ομολογιακού δανείου ποσού 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας, εκ των οποίων ποσό 7 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2019. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, λόγω αποχώρησης της Pillarstone από την Ελλάδα, η NotosCom συμφώνησε με την βρετανική M&G Prudential, η οποία είναι διαχειρίστρια επενδύσεων στο εξωτερικό. Έτσι μεταβιβάσθηκαν στην M&G όλες οι συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και Pillarstone. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο τέλος του 2018, με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 157 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνούσε τα 240 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων η Pillarstone είχε δεσμευθεί να καταβάλει επιπλέον 7 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση στη NotosCom, υποχρέωση που μεταφέρθηκε στην M&G και παρέμεινε σε εκκρεμότητα δεδομένου ότι το βρετανικό fund επιδίωξε βελτίωση της συμφωνίας με τις τράπεζες αναφορικά με το ύψος των βαρών που επρόκειτο να επωμιστεί. Εκεί φαίνεται ότι «χάλασε» η συμφωνία, δεδομένης και της αλλαγής στρατηγικής πολλών βρετανικών funds ενόψει Brexit που δυνητικά μετέφερε πιέσεις στις διεθνείς συμμετοχές τους.

Εν κατακλείδι, οι τράπεζες φέρονται να επεξεργάζονται νέο σχέδιο εξυγίανσης της Notos Com Συμμετοχές που δραστηριοποιείται στον κλάδο καλλυντικών, ένδυσης/υπόδησης και πολυκαταστημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και- μέσω της κατά 50% θυγατρικής της Sofia Department Stores OOD- στη Βουλγαρία. Η εταιρεία χρειάζεται μια συμφωνία για να μπορέσει να διαχειριστεί και τις τρέχουσες προκλήσεις, των επιπτώσεων της πανδημίας, αν και φέρεται να ισοσκελίζει τις απώλειες του lockdown.