Noval, Τrade Estates και Οrilina στον προθάλαμο το Χρηματιστηρίου

Noval, Τrade Estates και Οrilina στον προθάλαμο το Χρηματιστηρίου
Το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Τρίτη 2 Μαΐου 2017. Ανοδική είναι σήμερα η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εν λόγω εταιρείες με φιλόδοξα σχέδια επενδύσεων κυρίως σε πράσινα κτήρια έχουν μεταθέσει την εισαγωγή τους στο ΧΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Έτοιμες να περάσουν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντός του έτους είναι οι εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) Noval, Τrade Estates και Οrilina που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 870 εκατ. ευρώ.

Οι εν λόγω εταιρείες με φιλόδοξα σχέδια επενδύσεων κυρίως σε πράσινα κτήρια έχουν μεταθέσει την εισαγωγή τους στο ΧΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 επικαλούμενες τις γεωοπολιτικές εξελίξεις, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Όπως αναφέρει η Noval στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση του 2022, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές, υπέβαλε αίτημα παράτασης της αρχικής προθεσμίας κατά ένα έτος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χορήγησε άδεια μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2022. Όμως επειδή κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η αβεβαιότητα συνεχίστηκε και ενισχύθηκε ως απόρροια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και των γενικότερων γεωπολιτικών  εξελίξεων, αλλά και της ενεργειακής κρίσης η Noval αιτήθηκε επιπλέον παράταση κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2023, αίτημα που έγινε δεκτό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η αξία του χαρτοφυλακίου της Noval ανέρχεται στα 484 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχο αίτημα παράτασης υπέβαλε και η Trade Estates, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της οποίας αποτιμάται στα 286 εκατ. ευρώ. Την πρόθεση της να εισαχθεί στο ΧΑ εντός του έτους έχει γνωστοποιήσει και η Οrilina με χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας των ακινήτων, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη. Οι τιμές το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σημείωσαν διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ ο κλάδος συνεχίζει να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον με τους ειδικούς ωστόσο να διατηρούν επιφυλάξεις λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ανόδου του κόστους χρήματος.

Την περασμένη χρονιά οι ΑΕΕΑΠ επένδυσαν σχεδόν 400 εκατ. ευρώ κυρίως σε σύγχρονα κτήρια γραφείων, σε αγορά γης καθώς και στον τομέα της φιλοξενίας. Η κυρίαρχη τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και εντός του έτους αφορά τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πράσινων ακινήτων. Με δεδομένο ότι αυτού του είδους τα ακίνητα εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κτηριακού αποθέματος η στρατηγική των εταιρειών αφορά είτε την απόκτηση παλαιών ακινήτων σε στρατηγικά σημεία που μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά είτε στην ανάπτυξη νέων ακινήτων με την υιοθέτηση βιοκλιματικών χαρακτηριστικών.

Αξίζει να σημειωθεί σήμερα ο αριθμός των πιστοποιημένων πράσινων κτηρίων (leed) είναι στην Ελλάδα μόλις 52 ενώ γύρω στα 50 με 60 νέα πράσινα κτήρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: