Ντιρεκτίβα Πούτιν στους αξιωματούχους: «Να αγοράζετε Lada ή κινέζικα αυτοκίνητα»

Ντιρεκτίβα Πούτιν στους αξιωματούχους: «Να αγοράζετε Lada ή κινέζικα αυτοκίνητα»
epa10481382 (FILE) - A man drives a VAZ-2107 Zhiguli (LADA 2107) past a large mural depicting Russian President Vladimir Putin, on the side of a five-story residential building in Kashira, Moscow region, Russia, 12 January 2023 (reissued 21 February 2023). Russian troops on 24 February 2022, entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. One year on, fighting continues in many parts of the country. EPA/YURI KOCHETKOV ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατάλογος «ενδεδειγμένων» οχημάτων για χρήση από κρατικούς και δημοτικούς υπαλλήλους για επίσημους σκοπούς.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας δημοσίευσε την Παρασκευή έναν κατάλογο αυτοκινήτων εγχώριας παραγωγής που πρέπει να αγοράζουν οι κρατικοί αξιωματούχοι, όλα είτε ρωσικής είτε κινεζικής μάρκας, υπογραμμίζοντας τη διείσδυση του Πεκίνου στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κατακτήσει μερίδιο αγοράς, μετά την αποχώρηση παραγωγών όπως η Renault και η Nissan.

Καθώς η Δύση αποφεύγει τη Ρωσία και η Ρωσία έχει αποφύγει τις δυτικές εταιρείες.

Η εφημερίδα Kommersant φέτος ανέφερε ότι το Κρεμλίνο είχε πει σε αξιωματούχους που συμμετείχαν στις προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας το 2024 να σταματήσουν να χρησιμοποιούν iPhones της Apple, λόγω ανησυχιών ότι οι συσκευές είναι ευάλωτες στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου δήλωσε ότι ο κατάλογος αυτοκινήτων αποτελείται από εκείνα που συνιστώνται κατά προτεραιότητα για χρήση από κρατικούς και δημοτικούς υπαλλήλους για επίσημους σκοπούς, μετά από εντολή του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μέχρι σήμερα, οι εγχώριες εταιρείες έχουν ήδη παράγει ένα ευρύ φάσμα μοντέλων με διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά και εξοπλισμό (έξι μάρκες και περισσότερα από 20 μοντέλα) που είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες διαφόρων επιπέδων υπαλλήλων», δήλωσε το υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν την τοπικοποίηση της παραγωγής, βάσει ειδικών επενδυτικών συμφωνιών με την κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Τα ρωσικά αυτοκίνητα που παρατίθενται είναι πέντε μοντέλα Lada, που παράγονται από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας Avtovaz, καθώς και τα εμπορικά σήματα UAZ, Aurus και Moskvich, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Evolute.

Το Moskvich, ένα αναγεννημένο αυτοκίνητο της σοβιετικής εποχής, είναι εμβληματικό της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία. Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το μοντέλο Moskvich 3 είναι ένα JAC Sehol X4 που συναρμολογήθηκε στη Μόσχα χρησιμοποιώντας κιτ που αγοράστηκαν από έναν Κινέζο συνεργάτη.

Πέντε μοντέλα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Haval, η οποία παράγει αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στην περιοχή Τούλα, 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, από το 2019, βρίσκονται επίσης στον κατάλογο, χωρίς να το επιβεβαιώνει η εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: