Ντόνατς: H νέα μανία στην αγορά εστίασης

Ντόνατς: H νέα μανία στην αγορά εστίασης
Πώς η εταιρεία «Papoulias Donuts» από την Πάτρα κατάφερε να επεκταθεί στην Αθήνα με 25 καταστήματα.

Donuts με γέμιση Kinder Bueno είναι η νέα μόδα που έχει ξετρελάνει τους Αθηναίους. Τα «Papoulias Donuts» έχουν κάνει δυναμικό come back, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε το άνοιγμα καταστημάτων που βασίζονται στη λογική του franchise. Από ένα πρατήριο στην Πάτρα έχουν επεκταθεί στην πρωτεύουσα με καταστήματα στου Ζωγράφου, στη Νέα Σμύρνη, στο Χαϊδάρι, στο Περιστέρι και την Καλλιθέα. Ο Μιχάλης Παπούλιας και η σύζυγός του Τζένη, ζαχαροπλάστες στο επάγγελμα, εδώ και 22 χρόνια εξειδικεύονται αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή της θερμιδογόνας λιχουδιάς, του donut.

Ο Μιχάλης δεν επωφελήθηκε από την οικονομική κρίση για να μπει στην αγορά του donut. Για πολλά χρόνια παρήγαγε donuts στην Αυστραλία στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του και επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να μας γλυκαίνει με τους στρόγγυλους πειρασμούς οι οποίοι φέρουν διάφορα μεγέθη κι γεύσεις. «Ο σύζυγος μου συντηρεί μια παράδοση χρόνων». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει η Τζένη Παπούλια, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Papoulias Donuts, την οικογενειακή επιχείρηση.

Τα πρώτα χρόνια οι δυο τους έκαναν εξαγωγές στις Σκανδιναβικές χώρες και πουλούσαν κυρίως χονδρική. Όλες δε οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν εξοπλίσει τα καράβια τους με το λαχταριστό σνακ το οποίο ταξίδευε μίλια μακριά. Σήμερα η στρατηγική της επιχείρησης έχει αλλάξει. Στρέφονται στο κομμάτι της λιανικής και προσπαθούν να εφοδιάσουν κάθε γωνιά της Αθήνας. Δεν τους ενδιαφέρει το άνοιγμα καταστημάτων σ’ όλη την Ελλάδα. Θέλουν να φτάνουν μέχρι εκεί που το προϊόν θα μπορεί να παραδοθεί άμεσα φρέσκο και όχι κατεψυγμένο. «Έχουμε διαφοροποιηθεί στις πωλήσεις . Διανέμουμε σε καθημερινή βάση σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αθήνας και σε άλλα μέρη της Ελλάδας νωπά προϊόντα».

Νanou Donuts: Φαινόμενο ή μόδα;

Τα donuts με γέμιση Kinder Bueno κάνουν πραγματικά θραύση και αυξάνονται διαρκώς οι θαυμαστές τους. Εκτός από τη γέμιση πραλίνα Bueno μπορεί να βρει κανείς πραλίνα φουντουκιού, κρέμα Βαυαρίας, πραλίνα μπανάνας με επικάλυψη σοκολάτας υγείας και πολλά άλλα. Η Τζένη σχολιάζει όμως με πικρία το γεγονός ότι, ενώ θεωρούνται πρωτοπόροι στα συγκεκριμένα donuts, δυστυχώς η αντιγραφή από ανταγωνιστές είναι σύνηθες φαινόμενο γι’ αυτό το λόγο και παράγουν διαρκώς νέες γεύσεις. Οι θερμίδες δεν αποφεύγονται, ωστόσο, η απόλαυση που προσφέρουν τα donuts στον ουρανίσκο προκαλεί δυνατές συγκινήσεις. Εξίσου σημαντική είναι και η προέλευση των πρώτων υλών, οι οποίες φέρουν σφραγίδα ελληνική.

Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι τα donuts είναι από τα προϊόντα που κρατούν γερές αντιστάσεις εν μέσω κρίσης. Γνωστές εταιρείες έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η Τζένη εκφράζει την ικανοποίησή της για την πορεία της εταιρείας υπογραμμίζοντας πως μέσα στην κρίση ο κόσμος τους ανταμείβει και με το παραπάνω. Σε αυτό παίζει ρόλο τόσο η ποιότητα όσο και οι ανταγωνιστικές τιμές. Στην περιοχή της Πάτρας οι τιμές ξεκινούν από 50 λεπτά το κομμάτι έως 2,50 ευρώ το μισό κιλό και στην Αθήνα διαμορφώνονται στα 59 με 69 λεπτά το κομμάτι έως τα 3 ευρώ το μισό κιλό.

Η εταιρεία παράγει μεγάλα donuts, ring donuts, mini donuts και donuts για παιδικά πάρτυ, ενώ για οικονομικές εκτιμήσεις είναι πολύ νωρίς, με δεδομένο ότι η στρατηγική του franchise είναι σχετικά πρόσφατη.