NYT: To «κύμα» των ελληνικών startups

NYT: To «κύμα» των ελληνικών startups

Πώς η ύφεση οδήγησε τους νέους Έλληνες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Εκτενές δημοσίευμα για το ελληνικό οικοσύστημα των startups φιλοξενεί η διεθνής έκδοση των New York Times με τίτλο: «η ύφεση δημιουργεί ένα κύμα από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις». Στην εισαγωγή του άρθρου- ανταπόκριση τους από την Αθήνα, επισημαίνεται ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, πολλοί Έλληνες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Endeavor Greece, που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, 144 εταιρίες από ένα σύνολο 41.000 εταιριών που ιδρύθηκαν πέρσι αφορούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις . O αριθμός αυτός είναι μάλιστα τριπλάσιος από τις εταιρίες που ιδρύθηκαν το 2010.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ

Στο δημοσίευμα αναφέρονται εταιρείες «εκκολαπτήρια» που αναζητούν επιχειρηματικές ιδέες, βοηθώντας με συμβουλές για μείωση του κόστους και άλλες βελτιστοποιήσεις. Για παράδειγμα το Orange Grove είναι πρωτοβουλία της δανέζικης πρεσβείας στην Αθήνα και υποστηρίζει σειρά εταιρειών όπως η Clio Muse, η οποία έχει αναπτύξει μια εφαρμογή σε κινητά που ενημερώνει για εκθέσεις και γκαλερί.

Το νεότερο «εκκολαπτήριο» είναι το Romantso, στις παλιές εγκαταστάσεις του γυναικείου περιοδικού, όπου γίνεται ανταλλαγή ιδεών για θέματα όπως τη φωτογραφία, το σχέδιο το web design. Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, που είχε τη συγκεκριμένη ιδέα, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορίσει τη γραφειοκρατία που αποθάρρυνε τους επενδυτές στο παρελθόν. Με τον νέο νόμο θα μπορεί κανείς να ανοίξει επιχείρηση σε μία μόνο μέρα.

TIME: Οι τεχνολογικές startups ανθίζουν στην Ελλάδα της ύφεσης

Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη στήριξη των ΜμΕ ύψους 1 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί σε 16.000 επιχειρήσεις. Επίσης 130 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων και άλλων κεφαλαίων έχουν ήδη προωθηθεί στην αγορά και μάλιστα πολλοί θεωρούν τη δεύτερη εκδοχή ως καλύτερη από την πρώτη.

Πολλές startups έχουν επεκταθεί στο εξωτερικό όπως η TAXIBEAT, μια εφαρμογή σε κινητά που παρέχει δυνατότητα επιλογής ταξί με βάση τις προτιμήσεις προηγούμενων πελατών. Η εφαρμογή αυτή έχει επεκταθεί σε Γαλλία, Μεξικό, Βραζιλία και Περού και έχει 1 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Η Bugsense που εντοπίζει προβλήματα στο λογισμικό των κινητών τηλεφώνων, αγοράστηκε από την εταιρία λογισμικού Splunk η οποία βρίσκεται στη λίστα του Nasdaq. H Cookisto είναι εταιρία online που επιτρέπει την αγορά σπιτικών μαγειρευτών φαγητών και έχει επεκταθεί στη Μεγ. Βρετανία. Παρόμοια η Workable η οποία ασχολείται με ανθρώπινο δυναμικό, έχει επεκταθεί στο Λονδίνο και το Πόρτλαντ.

Το δημοσίευμα καταλήγει με τη Ναταλία Κόντου, η εταιρία της οποίας οργανώνει ξεναγήσεις σε πέντε γλώσσες, που δηλώνει την πίστη της στο μέλλον και την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει.

Διαβάστε επίσης: H Workable «λύνει» τα χέρια των εταιρειών