O αγώνας κατά της «σύγχρονης δουλείας»

O αγώνας κατά της «σύγχρονης δουλείας»

Γιατί οι οργανώσεις διεθνούς βοήθειας πρέπει να προσέξουν περισσότερο το trafficking.

της Νίνα Ήστον

Ο όρος «δουλεία» έχει εισέλθει ξανά στο λεξιλόγιο των μέσων ενημέρωσης – με αναφορές στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS η οποία πουλά κορίτσια που δεν είναι μουσουλμάνες ως νύφες-σκλάβες και στην άλλη τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που απαγάγει μαθήτριες από σχολεία στη Νιγηρία.

Πρόσφατα κάλεσα τη Χόλυ Μπουρκχάλτερ από την οργάνωση International Justice Mission και τη Σάρα Μέντελσον από το Center for Strategic and International Studies για να μιλήσουν στο podcast μου ‘Smart Women, Smart Power’ (Έξυπνες Γυναίκες, Έξυπνη Ισχύς». Και οι δυο τους έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά της «σύγχρονης δουλείας».

Η εικόνα που παρουσίασαν για τα παιδιά-σκλάβους είναι τρομακτική. Στην Ινδία, ο Καϊλάς Σατιάρτι κέρδισε μόλις το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, για το έργο του που έχει σώσει μέχρι τώρα 70.000 παιδιά. Στην Γκάνα, αγόρια αγοράζονται για μόλις 150 δολάρια. Τα παιδιά είναι νεαρής ηλικίας, ακόμα και μόλις 5 ετών.

Η σεξουαλική υποδούλωση και η εμπορία ανθρώπων δεν έχουν αναχθεί σε μείζονες προτεραιότητες για τους δωρητές των οργανώσεων διεθνούς βοήθειας. Αλλά η Μέντελσον αναφέρει ότι αυτό αλλάζει, με τα Ηνωμένα Έθνη επικεφαλής αυτής της διεθνούς προσπάθειας.

«Αν και οι φτωχοί άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι περισσότερο στο trafficking, πιστεύω ότι η φτώχεια δεν δημιουργεί σκλαβιά. Αυτό που δημιουργεί τη σκλαβιά είναι οι δράστες, οι ιδιοκτήτες ανθρώπων, οι δουλέμποροι, οι «προστάτες», οι ιδιοκτήτες οίκων ανοχής, και όλοι όσοι εκμεταλλεύονται την τρωτότητα των πολύ φτωχών ανθρώπων», επισημαίνει η Μπουρκχάλτερ. Και προσθέτει ότι η αποτελεσματική επιβολή του νόμου είναι κλειδί για την επίλυση του προβλήματος, όπως δείχνει και το παράδειγμα των Φιλιππίνων όπου αυτό οδήγησε σε δραματική μείωση των εκδιδόμενων κοριτσιών.

«Το trafficking είναι ένα έγκλημα ευκαιρίας και οι άνθρωποι το διαπράττουν για να βγάλουν λεφτά», λέει. «Αν υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα να πας φυλακή γι’ αυτό, τότε σταματάς να το κάνεις».