Ο αμφιλεγόμενος επενδυτής που έβγαλε 2,6 δισ. δολαρία μέσα στην κρίση του κορωνοϊού  

Ο αμφιλεγόμενος επενδυτής που έβγαλε 2,6 δισ. δολαρία μέσα στην κρίση του κορωνοϊού  
Γνωρίστε τον αμφιλεγόμενο διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν.

Ο Μπιλ Άκμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital, κέρδισε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειρίζεται από ένα ποντάρισμα 27 εκατομμυρίων δολαρίων, αφότου η πανδημία γκρέμισε το χρηματιστήριο.

Ο Άκμαν κατηγορήθηκε ότι έκανε εμπρηστικά σχόλια κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο CNBC, με σκοπό να επηρεάσει τις αγορές για να αυξήσει τα κέρδη του, αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε με επιστολή του προς τους επενδυτές του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Όπως αναφέρει το Business Insider, ο Άκμαν μεγάλωσε στην Τσαπάκουα, το πλούσιο προάστιο βόρεια της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του, Λόρενς Άκμαν, ήταν ιδιοκτήτης μιας εταιρείας εμπορικής αξιοποίησης ακινήτων. Η μητέρα του, Ρόνι Πόσνερ Άκμαν, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Lincoln Center της Νέας Υόρκης.

Πήρε πτυχίο και MBA από το Χάρβαρντ. Λίγο μετά την αποφοίτησή του το 1992, ίδρυσε μια επιτυχημένη επιχείρηση επενδύσεων με την επωνυμία Gotham Partners μαζί με έναν πρώην συμφοιτητή του στην ηλικία των 26 ετών. Η επιχείρηση ήταν επιτυχημένη, αλλά ο Άκμαν αποφάσισε να την κλείσει το 2002, εξαιτίας μιας σειράς αγωγών.

Το 2003, ο Άκμαν αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές της Gotham, αλλά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Το 2004 ίδρυσε την Pershing Square Capital Management με κεφάλαιο 54 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα ήταν ένας συνδυασμός κεφαλαίων από την προσωπική του περιουσία και ένα δάνειο από την Leucadia National. Η επιχείρηση είχε σχεδόν άμεση επιτυχία, όπως παρατηρεί το Business Insider. Σε μια από τις καλύτερες χρονιές της, το 2014, η Perishing Square ανακοίνωσε κέρδη 40% σε σύγκριση με την αύξηση κατά 13% που είχε ο δείκτης S&P 500 το ίδιο έτος.

Η Pershing Square έχει μεγάλα μερίδια στην Chipotle Mexican Grill, το Starbucks και την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Burger King, Restaurant Brands International Inc. Η συνολική αξία του ενεργητικού της ανέρχεται σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια συνέντευξη του 2014 στο Bloomberg, ο Άκμαν δήλωσε ότι οι κανόνες του για επενδύσεις είναι να είναι τολμηρός, να κάνει το αντίθετο από ό,τι κάνουν όλοι οι υπόλοιποι και να κάνει πολλή έρευνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του αμοιβαίου κεφαλαίου του Άκμαν προέρχεται από  αγορές μεριδίων σε μεγάλες εταιρείες, ασκώντας πιέσεις στις διοικήσεις για αλλαγές ώστε να αυξηθεί τιμή των μετοχών τους, και στη συνέχεια πουλώντας τις μετοχές του με κέρδος. Για παράδειγμα, η Pershing Square αγόρασε ένα μεγάλο μερίδιο στην αλυσίδα ταχυφαγείων The Wendy’s Company το 2004, πίεσε για πώληση της επιτυχημένης καναδικής θυγατρική της Tim Hortons και στη συνέχεια εξαργύρωσε την επένδυσή της με κέρδη.

Η επιτυχία της Pershing Square έκανε τον Άκμαν δισεκατομμυριούχο. Μπήκε για πρώτη φορά στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2013. Η περιουσία του ανέρχεται στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Άκμαν θεωρείται ευρέως ως ακτιβιστής επενδυτής και έχει μεγάλη παράδοση αμφιλεγόμενων στοιχημάτων. Όπως επισημαίνει το Business Insider, τα τολμηρά στοιχήματα του Άκμαν έχουν αποφέρει πολλά χρήματα στην Pershing Square – αλλά έχουν επίσης κοστίσει και δισεκατομμύρια.

Το σορτάρισμα του Άκμαν εναντίον της Herbalife ήταν ένα από τα πιο ακριβά λάθη της καριέρας του. Ο Άκμαν στοιχημάτισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ότι η εταιρεία θα αποτύχει, την ίδια στιγμή που ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Καρλ Άικαν έκανε μακροπρόθεσμη επένδυση στην εταιρεία. Ο Άκμαν δημοσίως κατηγόρησε τη Herbalife ότι ήταν ένα σύστημα απάτης τύπου πυραμίδας, της οποίας η τιμή της μετοχής έπρεπε να φτάσει στο μηδέν.

Ο Άικαν και ο Άκμαν ήρθαν σε δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τις προοπτικές της εταιρείας που ονομάστηκε «το ισοδύναμο της μάχης του του Στάλινγκραντ», με τον Άικαν τελικά να κερδίζει. Ο Άκμαν έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην Herbalife.

Έχει χορηγήσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε οργανισμούς που επικεντρώνονται στην έρευνα για τον καρκίνο, στην εκπαίδευση, στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιδρύματός του.

Τέλος, είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου πολυτελών ακινήτων, με συνολική αξία περίπου 165 εκατομμύρια δολάρια.