Ο αναδυόμενος εθνικισμός των εμβολίων θα μπορούσε να κάνει χειρότερη την πανδημία

Ο αναδυόμενος εθνικισμός των εμβολίων θα μπορούσε να κάνει χειρότερη την πανδημία
Vials of the AstraZeneca vaccine are pictured at a Covid-19 vaccination centre located in Termini station in Rome, on March 8, 2021. (Photo by Tiziana FABI / AFP) Photo: AFP
Ο εμβολιαστικός εθνικισμός είναι η τάση περιορισμού ή ελέγχου του εμπορίου ιατρικών προϊόντων προς όφελος του τοπικού πληθυσμού.

του David Z. Morris

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία μπλόκαρε μια αποστολή εμβολίων της AstraZeneca κατά του Covid με προορισμό την Αυστραλία. Η παρεμπόδιση της αποστολής προέκυψε από μια συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ευρ. Ένωσης και AstraZeneca ως προς τα επίπεδα παραγωγής εμβολίων, και το συμβάν επιβεβαιώνει τους φόβους για την ανάδυση ενός εθνικισμού των εμβολίων.

Ο εμβολιαστικός εθνικισμός είναι η τάση περιορισμού ή ελέγχου του εμπορίου ιατρικών προϊόντων προς όφελος του τοπικού πληθυσμού. Η παρέμβαση της Ιταλίας είναι το τελευταίο σε μια σειρά τέτοιων κρουσμάτων. Πρόσφατες είναι οι προσπάθειες των πλούσιων χωρών να μονοπωλήσουν τις προμήθειες εμβολίων, τα μέτρα της Ινδίας για την επιβράδυνση της παραγωγής εμβολίων που προορίζονται για εξαγωγή, και μια ώθηση στις ΗΠΑ για τη μείωση της εξάρτησης από διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες ιατρικών προϊόντων.

Το κίνητρο πίσω από τέτοιες κινήσεις φαντάζει λογικοφανές: η αύξηση του εγχώριου ελέγχου κρίσιμων ιατρικών προμηθειών. Όμως, οικονομολόγοι και αναλυτές του ιατρικού κλάδου προειδοποιούν ότι αυτή η τάση ίσως επιβάλλει μακροπρόθεσμα κόστη στην παγκόσμια οικονομία – χειροτερεύοντας και την πανδημία βραχυπρόθεσμα.

«Είναι μια επικίνδυνη τακτική» προειδοποιεί ο Danien Chancellor, επικεφαλής αναλυτής στην Informa Pharma Intelligence. «Είναι πολύ εύκολο να βυθιστείς σε μια διαμάχη για τις εμπορικές συναλλαγές που στη συνέχεια μπορεί να μετασχηματιστεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο».

Η κίνηση της Ιταλίας είναι μια ασυνήθιστα άμεση παρέμβαση που συνιστά και μια δημόσια αποδοκιμασία της AstraZeneca για την αποτυχία της, σύμφωνα με την ΕΕ, να ανταποκριθεί στη συμφωνία για την παραγωγή εμβολίων κατά του Covid.

Επικαλούμενη παρασκευαστικά προβλήματα, στα τέλη Ιανουαρίου η AstraZeneca μείωσε τους στόχους παράδοσης εμβολίων στην ΕΕ κατά 60%, συμβάλλοντας έτσι στην επιβράδυνση της διαδικασίας εμβολιασμού σε ένα μεγάλο μέρος της Ένωσης. Οι υπουργοί Υγείας τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας υπεραμύνθηκαν της ιταλικής απόφασης, τονίζοντας ότι αποτελεί μια συγκεκριμένη αντίδραση στη σύγκρουση με την AstraZeneca.

Εντωμεταξύ, οι αρχές δημόσιας υγείας της Αυστραλίας είπαν ότι η απώλεια των 250.000 δόσεων δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Πηγή: fortune.com