O Άγγελος Φιλιππίδης απολογείται για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ

O Άγγελος Φιλιππίδης απολογείται για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ

Οδηγείται σήμερα ενώπιον του ειδικού ανακριτή διαφθοράς.

Ο πρώην διοικητής του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης, απολογείται σήμερα ενώπιον του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, καθώς κατηγορείται για δανειοδοτήσεις χωρίς εγγυήσεις και για τη σύναψη συμβάσεως από την οποία ζημιώθηκε το δημόσιο με εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φιλιππίδης αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα που θα ξεπερνά τις 300 σελίδες και θα υποστηρίξει ενώπιον του ανακριτή ότι οι δανειοδοτήσεις αυτές υπήρξαν νόμιμες, και ότι οι ίδιος οικειοθελώς προσήλθε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα παρά την απόφαση του τούρκικου δικαστηρίου που αποφάσισε τη μη έκδοση.

Ο τέως πρόεδρος του ΤΤ συνελήφθη αμέσως μόλις έφτασε σε ελληνικό έδαφος. «Προσήλθα οικειοθελώς όπως είχα πει χθες το βράδυ», πρόλαβε να δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από τη ΓΑΔΑ. «Εγώ τους είπα ότι θα φύγω για την πατρίδα μου, με την πρώτη πτήση» είχε δηλώσει ο κ. Φιλιππίδης, κάτι που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τους δικηγόρους του.

Η απολογία του αναμένεται να κρατήσει πολλές ώρες, καθώς οι κατηγόριες που τον βαρύνουν είναι σε βαθμό κακουργήματος για απατή, απιστία και συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, βάση του οποίου ασκήθηκαν διώξεις για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων που είχε χορηγήσει το ΤΤ, οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις για την τράπεζα και φέρεται να προκάλεσαν ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, που διενήργησε την έρευνα για το ΤΤ, στο πρώτο πόρισμα που υπέβαλε για την υπόθεση, που αφορούσε τις τρεις πρώτες περιπτώσεις δανείων, έκανε εκτενή αναφορά στον απολογούμενο σήμερα επικεφαλής της Τράπεζας αποδίδοντάς του κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση: «Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο ‘Αγγελος Φιλιππίδης, ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (ΤΤ) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων».

Φιλιππίδης: «Διώκομαι λόγω της φιλίας μου με τον Κώστα Καραμανλή»

Τι θα πει στον ανακριτή
Ο Άγγελος Φιλιππίδης, αναμένεται να υποστηρίξει ότι τα δάνεια δόθηκαν με τις απαραίτητες εγγυήσεις και αφού τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Επίσης θα υποστηρίξει ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να πει την άποψή του κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, παρά το γεγονός ότι είχε ορίσει το συνήγορό του από τις 2 Οκτωβρίου προκειμένου να τον εκπροσωπεί.

Σχετικά με τη σύλληψη και την παραμονή του στην Τουρκία, θα υποστηρίξει ότι μόλις έμαθε τι συνέβη, αμέσως εκδήλωσε την πρόθεσή του να έρθει στην Ελλάδα για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.