Ο άνθρωπος που έμαθε στους Έλληνες το online shopping

Ο άνθρωπος που έμαθε στους Έλληνες το online shopping

Δύο δεκαετίες μετά, οι e-business του Απόστολου Αποστολάκη περνούν στη νέα εποχή.

Εάν υπάρχουν δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Απόστολο Αποστολάκη, αυτά είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και η καινοτομία κυρίως όταν αυτή περνάει μέσα από ένα πληκτρολόγιο. Το 1998 μαζί με τα αδέλφια Κώστα και Σίμο Μαυροειδή θα στήσουν το e-shop.gr, το πρώτο επιτυχημένο και μαζικό ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα. Πριν από λίγα χρόνια ενθουσιάστηκε από την ιδέα του taxibeat και απέκτησε ενεργό ρόλο τόσο ως επενδυτής όσο και ως μέντορας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της πλέον πετυχημένης ελληνικής startup.

Διαβάστε ακόμη: Salinity Solution: Από startup 250.000 ευρώ, εταιρεία 10 εκατ. 

Στα τέλη του 2011 υλοποίησε μαζί με φίλους του μία δική του ιδέα, την δυνατότητα παραγγελίας φαγητών μέσω internet και κάπως έτσι γεννήθηκε το e-food.gr, ενώ το 2012 όταν η Ελευθερία Ζούρου, πρώην στέλεχος εταιρειών καλλυντικών και media, γυρνώντας από ένα ταξίδι στην Ουγκάντα, του πρότεινε την δημιουργία μίας υπηρεσίας εξεύρεσης γιατρού. Sτην αρχή ήταν αρνητικός λόγω φόρτου εργασίας, όμως τελικά συνεργάστηκε μαζί της και δημιουργήθηκε το doctoranytime.gr.

Καθόλου άσχημα για έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, ετών 39. Πολύ περισσότερο όταν η πρώτη του δουλειά, το e-shop.gr, φαίνεται να βρίσκει ξανά τον βηματισμό του. Σύμφωνα με τον Απόστολο, η προστασία του άρθρου 99 είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μπορέσει να βρει τα κεφάλαια ώστε να επανέλθει ξανά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Να μπορεί να πραγματοποιήσει παραγγελίες, να δημιουργήσει αποθέματα και να εξυπηρετεί τους πελάτες της μέσα σε μία ημέρα.

Για την τρέχουσα χρήση αναμένεται να κλείσει με πωλήσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ το 2012, αλλά πολύ μακριά από τα 120 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία πριν από τέσσερα χρόνια, δηλαδή πριν αρχίσει να επηρεάζεται από την ύφεση και συρρικνωθεί η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Το θετικό είναι ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να περάσει σε κερδοφορία και υπολογίζεται σε ένα εξάμηνο να «βγει» από το άρθρο 99 και να αρχίσει να καλύπτει τις συσσωρευμένες του υποχρεώσεις. «Αν κάτι μας κράτησε ζωντανούς, καθώς περάσαμε τρία χρόνια με μηδενική διαφήμιση, ήταν η μεγάλη πελατειακή μας βάση που φτάνει το ένα εκατομμύριο». Η εταιρεία, η οποία έχει επεκτείνει πρόσφατα τις δραστηριότητες σε νέες κατηγορίες, όπως τα εργαλεία, έχει φτάσει πλέον να εξυπηρετεί 5.000 πελάτες την ημέρα όταν το 2012 ο αριθμός αυτός είχε πέσει σε επίπεδα κάτω των 2.500.

Διαβάστε ακόμη: Glonatech: Νανοτεχνολογία made in Greece

Η μαγιά του e-shop σύμφωνα με τον Απόστολο, οποίος πλέον ασχολείται ελάχιστα με την διοίκηση της εταιρείας καθώς οι νεότερες επενδύσεις του έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στα πρώτα τους βήματα, ήταν αυτή που βοήθησε στην γρήγορη ανάπτυξη του e-food.gr. Λίγο πριν κλείσει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, η υπηρεσία delivery που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 καταφέρνει να έχει σε μηνιαία βάση 100.000 επισκέπτες το μήνα από τους οποίους οι μισοί (50.000) πραγματοποιούν παραγγελίες (1.200 ημερησίως). Ο αριθμός των συνεργαζόμενων εστιατορίων έφτασε τα 900 σε 17 πόλεις και κάθε εβδομάδα προστίθενται κατά μέσο όρο 30 – 40 νέα.

Το e-food.gr, αν και δεν ξεκίνησε πρώτο στη συγκεκριμένη αγορά, έχει καταφέρει σήμερα να βρίσκεται στην κορυφή των ανταγωνιστικών site που πραγματοποιούν ψηφιακές παραγγελίες για delivery. Σύμφωνα με εκτιμήσεις καθημερινά πραγματοποιούνται συνολικά 200.000 παραγγελίες delivery σε όλη την Ελλάδα με το on-line κομμάτι να είναι περίπου στο 1,5% στην συνολική πίτα, αλλά με δυνατότητες να φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια το 25%. Σε αυτό θα συμβάλλουν τόσο οι on-line προσφορές όσο και η επέκταση της εφαρμογής στα κινητά. Ήδη το mobile app του e-food.gr -αν και λανσαρίστηκε αυτό το καλοκαίρι- έχει καταφέρει και καλύπτει το 20 – 25% των συνολικών παραγγελιών της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Γρήγορα, καθαρά και… στη ντουλάπα σας!

Η νεότερη ηλεκτρονική δουλεία του Απόστολου, αυτή που έκανε σε συνεργασία με την Ελευθερία Ζούρου, το doctoranytime.gr είναι και η πιο επαναστατική στην ελληνική αγορά. Για να γίνει πιο κατανοητό, η λειτουργία του θυμίζει αρκετά αυτή του booking.com, αλλά για ιατρικές υπηρεσίες: μπορείς να δεις ποιος γιατρός ανά ειδικότητα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από εσένα και να αποφασίσεις, λαμβάνοντας υπ όψη και τις γνώμες και τις απόψεις (μόνο) άλλων ασθενών που έχουν εξετασθεί ή έχουν κάνει επέμβαση στο συγκεκριμένο ιατρείο. Όπως εξηγεί ο Απόστολος αυτό είναι και το κίνητρο που οι χρήστες της νέας αυτής εφαρμογής αυξάνονται ραγδαία. «Συνεχίζουμε και χτίζουμε συνεχώς πάνω σε αυτό τον τομέα και προσθέτουμε συνεχώς νέα στοιχεία που είναι προς όφελος του ενδιαφερόμενου. Πέρα από τις γνώμες, που πιστεύουμε ότι παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιλογή γιατρού, σε αρκετές περιπτώσεις αναγράφεται και κόστος επίσκεψης όπως και πιο εξειδικευμένες ειδικότητες που μπορεί να έχει για παράδειγμα ένας γυναικολόγος ή ένας οδοντίατρος».

Την ηλεκτρονική σελίδα του doctoranytime.gr επισκέπτονται σε μηνιαία βάση 80.000 άτομα ενώ ήδη έχουν εγγραφεί και το έχουν χρησιμοποιήσει 20.000 άτομα. Ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά το πρώτο ραντεβού οι δημιουργοί μπορεί να υπερηφανεύονται ότι πλέον έχουν κατορθώσει να ανοίξουν την αγορά και στον τομέα της υγείας καθώς πλέον κλείνονται περίπου 1000 ραντεβού μήνα (με αύξηση της τάξης του 5-10% από μήνα σε μήνα) στους 1700 συμβεβλημένους γιατρούς που αυξάνονται με ρυθμούς 20 – 30 την εβδομάδα. Η υπηρεσία έχει μια σημαντική κάλυψης της τάξης του 80% – 90% σε ότι αφορά ειδικότητες γιατρών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στο χάρτη μπαίνουν κι άλλες πόλεις, καθώς υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός γιατρών από την επαρχία οι οποίοι εγγράφονται μόνοι τους.