Η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία της Κριμαίας

REUTERS

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - Δείτε τι μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη.

Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος υπέγραψε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το έγγραφο το οποίο τίθεται σε άμεση ισχύ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Σύμφωνα με τη βούληση του λαού της Κριμαίας η οποία εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Μαρτίου (δίνω την εντολή) αναγνώρισης της Δημοκρατίας της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης θα βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς, ως ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

Δείτε τι μεταδίδει από την Κριμαία ο Σωτήρης Δανέζης

Διαβάστε ακόμη: Μερική επιστράτευση ενέκρινε η Ουκρανία

Το Κρεμλίνο έχει καταληφθεί από «πανικό», από το φόβο μιας Ουκρανίας «δημοκρατικής» και «ευρωπαϊκής», γεγονός που εξηγεί την «επίθεση» στην Κριμαία, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

«Η ρωσική κυβέρνηση ονειρεύεται να ανοικοδομήσει την Αυτοκρατορία. Έχουν καταληφθεί από πανικό (…) έναντι του παραδείγματος της Ουκρανίας, όπου ο λαός νίκησε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Το Κρεμλίνο φοβάται τη δημοκρατική Ουκρανία, την ευρωπαϊκή και ευημερούσα Ουκρανία, την οποία οικοδομούμε τώρα. Αυτό είναι το πραγματικό κίνητρο της επίθεσης» υποστήριξε ο Τουρτσίνοφ κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος προς τους Ουκρανούς το οποίο αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία όσον αφορά την Κριμαία, αλλά πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί ποτέ την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ με την προσάρτηση του εδάφους μας στη Ρωσία», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Νέες προκλήσεις θα απομονώσουν κι άλλο τη Ρωσία»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απέρριψε νωρίτερα τη ρωσική πρόταση να συσταθεί μια ομάδα επαφής για να διαμεσολαβήσει στην κρίση και να προτείνει τροποποιήσεις στο ουκρανικό Σύνταγμα.

Στο διάγγελμά του ο Τουρτσίνοφ διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια που υποκινεί μαζικές ταραχές στην Ουκρανία εφεξής θα θεωρηθεί ως παροχή «βοήθειας στον στρατιωτικό εισβολέα και έγκλημα εναντίον του κράτους».

Ε.Ε: Παράνομο το δημοψήφισμα
«Παράνομο» χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επιβάλλοντας παράλληλα κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων που θεωρούνται υπεύθυνα για τη διεξαγωγή του.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. καταδικάζουν τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφή παραβίαση του Ουκρανικού Συντάγματος».

«Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο δημοψήφισμα ούτε το αποτέλεσμά του», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες εκφοβισμού των πολιτών και των δημοσιογράφων και με την παρουσία ένοπλων στρατιωτών. Επισημαίνουν, επίσης, ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ στην Κριμαία, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Η Ε.Ε. αποδοκιμάζει τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες παραβιάζουν σαφώς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Διαβάστε ακόμη: Το τρένο από τη Συμφερόπολη

Συνεχίζοντας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. υπενθυμίζουν ότι στις 6 Μαρτίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. κάλεσαν την Ουκρανία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Όπως σημειώνουν, το Συμβούλιο αποφάσισε, «ελλείψει αποτελέσματος», να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων στην Ουκρανία και στη Ρωσία που θεωρούνται υπεύθυνα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και των οποίων οι ενέργειες υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. παραμένει πρόθυμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. καλούν τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι περαιτέρω αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες στις σχέσεις της με την Ε.Ε. και η Μόσχα καλείται να επιστρέψει στη χάραξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε., αντί της περαιτέρω διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσής της.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα υπογραφεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ε.Ε. με την Ουκρανία. «Τα βήματα αυτά θα επιβεβαιώσουν την ελεύθερη και κυρίαρχη απόφαση της Ουκρανίας να συνεχίσει την πολιτική σύνδεση και την οικονομική ολοκλήρωσή της με την Ε.Ε.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Βίντεο ντοκουμέντο: Ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείπει την Ουκρανία 

Ούτε η Τουρκία αναγνωρίζει το δημοψήφισμα
Η διπλωματία της Τουρκίας έκανε σαφές σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το «απαράδεκτο» δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες στην Κριμαία, το οποίο ολοκληρώθηκε με ένα μαζικό «ναι» υπέρ της προσάρτησης της χερσονήσου αυτής της Ουκρανίας στη Ρωσία.

«Το δημοψήφισμα αυτό δεν αναγνωρίζεται και δεν είναι νόμιμο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον των δημοσιογράφων έπειτα από μια συνάντηση που με τον επικεφαλής της μειονότητας των Τατάρων και τουρκόφωνων της Κριμαίας, τον Μουσταφά Κιρίμογλου.

Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα «παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα το δημοψήφισμα να μην πυροδοτήσει νέες εντάσεις.

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει ιστορικούς δεσμούς με την κοινότητα των Τατάρων, που αποτελεί το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου, όπου έχει χρηματοδοτήσει πολλές υποδομές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο