O Μπάρακ Ομπάμα αποφασίζει για επίθεση στη Συρία

O Μπάρακ Ομπάμα αποφασίζει για επίθεση στη Συρία

Ο αμερικανικός στρατός περιμένει «σήμα» του για έναρξη της επίθεσης – Η Συρία απειλεί με «εκπλήξεις» τη Δύση.

Έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία είναι ο στρατός των ΗΠΑ σε περίπτωση που δοθεί αντίστοιχη εντολή από τον Μπάρακ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ότι ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε πόλη λίγο έξω από τη Δαμασκό, κατά την οποία η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 άτομα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν… όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.

Μέχρι στιγμής ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμα μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρει το DPA.

«Ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμια ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ», είπε. Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ προειδοποίησε ότι η χώρα θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της.

Ηχούν τα «τύμπανα» του πολέμου για τη Συρία

Σε ετοιμότητα και η Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε την Τρίτη στο Κοινοβούλιο πρόταση για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση αλ-Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.

«Έχουμε ενημερωθεί για μια πιθανή επίθεση από τις παγκόσμιες δυνάμεις ώστε να τιμωρηθεί το συριακό καθεστώς, αλλά δεν ξέρουμε περαιτέρω λεπτομέρειες», δήλωσε ο Μονσέρ Μακχούς, απεσταλμένος της συριακής αντιπολίτευσης στο Παρίσι. «Αυτό που απομένει είναι να λάβουν μια απόφαση οι παγκόσμιες δυνάμεις. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε κίνηση τιμωρήσει ένα τέτοιο καθεστώς που σκοτώνει τον ίδιο του τον λαό και παραμένει στην εξουσία με κάθε κόστος», πρόσθεσε.

Άσαντ: «Αν δοκιμάσετε στρατιωτικά θα μετανιώσετε»

Ολάντ: «Θα τιμωρήσουμε όσους δηλητηρίασαν αθώους»
Η Γαλλία είναι «έτοιμη να τιμωρήσει» όσους παίρνουν «την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια επίθεση», είπε. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την στρατιωτική της υποστήριξη, εντός των ορίων των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη.

Το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επίθεση με πυραύλους εναντίον της Συρίας από την Πέμπτη, ωστόσο μια 20μελής ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται στη χώρα για να εξετάσει τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Το έργο της ομάδας αναβλήθηκε την Τρίτη εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά τους.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία έχει την «ευθύνη» να «αναζητήσει την πλέον κατάλληλη αντίδραση στις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος, μόνο όταν το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής των ερευνητών του ΟΗΕ έχει ολοκληρωθεί».

Όπως αναφέρει το DPA, οι δυτικές χώρες δεν περίμεναν τα αποτελέσματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να θέσουν τις βάσεις για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το NBC επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, χωρίς όμως να τους κατονομάζει, αναφέρει ότι η επίθεση πιθανώς θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 ημέρες και θα έχει ως στόχο μια συγκεκριμένη περιοχή.