Ο Μπιλ Γκέιτς χωρίς τη Microsoft;

Ο Μπιλ Γκέιτς χωρίς τη Microsoft;
Photo:

Τι θα είχε κάνει στη ζωή του αν δεν είχε πετύχει η εταιρεία;

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Μπιλ Γκέιτς έκανε την τρίτη του εμφάνιση στο Reddit και έδωσε την ευκαιρία σε όλη τη διαδικτυακή κοινότητα να τον ρωτήσει οτιδήποτε. Ο Γκέιτς, ανάμεσα στα άλλα, ρωτήθηκε τι θα είχε κάνει αν η Microsoft δεν είχε πάει καλά στα πρώτα της βήματα. Να τι απάντησε:

«Το πιθανότερο είναι ότι θα είχα γίνει ερευνητής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Όταν ξεκινούσα τη Microsoft, ανησυχούσα ότι θα έχανα την ευκαιρία να κάνω βασική έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο».

Ο Γκέιτς ίδρυσε τη Microsoft το 1975 μαζί με τον Πωλ Άλλεν, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ως τομέας έρευνας τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές ανακάλυπταν εκείνη την περίοδο ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούσαν να επιλύουν μαθηματικά προβλήματα, να παίζουν και να κερδίζουν παιχνίδια, ή ακόμα και να μιλούν αγγλικά. Εκείνη την περίοδο, ο Γκέιτς βρισκόταν ακόμα σε σχολείο προπαρασκευής για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, και είχε ήδη αναγνωριστεί από τους δασκάλους του για το ταλέντο του στον προγραμματισμό υπολογιστών και λογισμικού.

Όμως, ένα χρόνο αφότου ο Γκέιτς εγγράφηκε στο Χάρβαρντ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου διέκοψαν κάθε διερευνητική έρευνα που δεν χρηματοδοτείτο άμεσα από το κράτος. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι χώρες αυτές βίωσαν αυτό που έγινε γνωστό ως «ο χειμώνας της τεχνητής νοημοσύνης». Ένας παρόμοιος «χειμώνας» ξεκίνησε το 1987, και διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια.

Παρά το μακρόχρονο ενδιαφέρον του για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Γκέιτς λέει επίσης ότι «ανήκει στο στρατόπεδο που ανησυχεί για την υπέρ-ευφυΐα», μαζί με προσωπικότητες όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Έλον Μασκ. Ο Χόκινγκ πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ευφυΐα τις χρηματοοικονομικές αγορές και τους ερευνητές, ενώ και ο Μασκ πιστεύει επίσης ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή με τη διαχείριση αυτής της τεχνολογίας.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς πώς θα είχε εξελιχτεί η τεχνητή νοημοσύνη αν ο Γκέιτς είχε ξεκινήσει να ερευνά το συγκεκριμένο πεδίο 40 χρόνια πριν. Μπορεί ο κλάδος να είχε προοδεύσει ακόμα περισσότερο, ή μπορεί ήδη να είχαμε όλοι υποδουλωθεί από τα κομπιούτερ… Δεν θα το μάθουμε όμως μάλλον ποτέ, εφόσον η Microsoft έγινε μια τόσο επιτυχημένη εταιρεία…