Ο Μπρούνο Λε Μερ, η Ελλάδα και ο γαλλικός μηχανισμός για το χρέος

Ο Μπρούνο Λε Μερ, η Ελλάδα και ο γαλλικός μηχανισμός για το χρέος

Κερδίζει έδαφος η πρόταση των Γάλλων για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Την πεποίθηση ότι «δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και γι’ αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

O ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση», οι οποίες αναμένεται να γίνουν προσεχώς.

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σημείωσε ότι σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι θεωρεί ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό, δηλαδή την ενδυνάμωση της ευρωζώνης», κατέληξε ο Μπ. Λε Μερ.

Η γαλλική εφημερίδα Les Echos σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η Γαλλία έχει θέσει ζήτημα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους συνδέοντας το με μια ρήτρα ανάπτυξης στο μέλλον. Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών θα ξεκινήσει κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο, αλλά οι τεχνικές ομάδες εργασίας εργάζονται ήδη σε αυτό που οι Βρυξέλλες ονομάζουν «γαλλικός μηχανισμός». Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό δήλωσε ότι η γαλλική θέση υπέρ μιας «φιλόδοξης αντιμετώπισης» της υπερχρέωσης της Ελλάδας «συζητείται όλο και περισσότερο στη ζώνη του ευρώ».

Διαβάστε ακόμη:

Την άνοιξη οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος