Ο CEO της Microsoft δεν αντιλαμβάνεται την ενσυναίσθηση ως soft skill

Ο CEO της Microsoft δεν αντιλαμβάνεται την ενσυναίσθηση ως soft skill
epa08153789 Satya Nadella, Chief Executive Officer Microsoft, during the 50th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 23 January 2020. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World' from 21 to 24 January 2020. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι η δυσκολότερη δεξιότητα που μαθαίνουμε», τονίζει ο Satya Nadella.

Της Orianna Rosa Royle

Στο σημερινό τοπίο της ηγεσίας, οι κοινωνικές δεξιότητες είναι αναμφισβήτητα στη μόδα. Ωστόσο, μην βιαστείτε να βάλετε την ενσυναίσθηση στο ίδιο …τσουβάλι με τις υπόλοιπες. Ας πούμε, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, πιστεύει ακράδαντα ότι η τέχνη της κατανόησης των άλλων υπερβαίνει την κατηγορία των κοινωνικών δεξιοτήτων. Κατά την άποψή του, ο χαρακτηρισμός της ως «ήπιας» υποτιμά τη σημασία της, καθώς υποστηρίζει ότι η κατάκτηση της ενσυναίσθησης είναι στην πραγματικότητα η πιο τρομερή δεξιότητα από όλες.

«Η ενσυναίσθηση δεν είναι μια ήπια δεξιότητα», δήλωσε ο Nadella σε συνέντευξή του στον διευθύνοντα σύμβουλο της Axel Springer, Mathias Döpfner. «Στην πραγματικότητα, είναι η πιο δύσκολη δεξιότητα που μαθαίνουμε – να σχετιζόμαστε με τον κόσμο, να σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς».

Η ενσυναίσθηση επιτρέπει στους ηγέτες να συνδέονται καλύτερα όχι μόνο με το προσωπικό τους αλλά, σύμφωνα με τον Nadella, και με τους πελάτες τους.

«Στην πραγματικότητα, η καινοτομία έχει να κάνει με την ικανοποίηση των ανεκπλήρωτων, μη διατυπωμένων αναγκών των πελατών», πρόσθεσε. «Ποια είναι η πηγή αυτών των αναγκών; Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι η σκέψη του σχεδιασμού. Αλλά η σχεδιαστική σκέψη είναι η ενσυναίσθηση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ινδο-Αμερικανός επικεφαλής που ανέλαβε το τιμόνι της Microsoft το 2014 χαιρετίζει τη δύναμη της ενσυναίσθησης στην εργασία.

«Αν έχετε ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους σας, αυτοί θα έχουν την καλύτερη απόδοση κι εσείς θα σημειώνετε πρόοδο», ανέφερε κάποτε ο Nadella σε ένα επεισόδιο του podcast “Hello Monday” του LinkedIn.

Ο ίδιος έχει επίσης μιλήσει στο παρελθόν για το πώς το γεγονός ότι έγινε γονέας του εκλιπόντος ανάπηρου γιου του Zain -ο οποίος απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2022 σε ηλικία 26 ετών- τον μετέτρεψε σε έναν πιο ενσυναισθητικό ηγέτη.

«Ως γονείς του Zain, ήταν στο χέρι μας να μην αναρωτιόμαστε “γιατί;”, αλλά αντίθετα να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για να βελτιώσουμε τη ζωή του», έγραψε ο Nadella σε μια ανάρτηση στο LinkedIn το 2017, όπου χαρακτήρισε την ενσυναίσθηση της συζύγου του ως έμπνευση για τη δική του.

«Από εκείνη έμαθα ότι είναι πανίσχυρο να εμφυσώ την ενσυναίσθηση στις καθημερινές μου πράξεις, είτε πρόκειται για τον ρόλο μου ως πατέρας είτε ως CEO».

«Το να γίνω πατέρας ενός γιου με ειδικές ανάγκες διαμόρφωσε το προσωπικό μου πάθος και τη φιλοσοφία της σύνδεσης νέων ιδεών με την ενσυναίσθηση για τους άλλους», έγραψε ο Nadella στο LinkedIn. «Και είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι βαθιά αφοσιωμένος στο να διευρύνω τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει η αγάπη και η συμπόνια σε συνδυασμό με την ανθρώπινη εφευρετικότητα και το πάθος για αντίκτυπο με τους συναδέλφους μου στη Microsoft».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αθλητισμός είναι κλειδί για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Εκτός από τη βαθιά επίδραση που είχε η ανατροφή ενός παιδιού με τετραπληγία και εγκεφαλική παράλυση, ο Nadella αποκάλυψε επίσης ότι το να παίζει κρίκετ μεγαλώνοντας διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ηγείται σήμερα.

«Τα ομαδικά αθλήματα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο ποιοι γινόμαστε ως πολίτες και ηγέτες», τόνισε.

«Το κρίκετ είναι ένα συμφωνικό έργο και κάθε παίκτης είναι μια νότα σε αυτή τη σύνθεση. Η ηγεσία στο κρίκετ έχει να κάνει με το να είσαι οδηγός και πηγή έμπνευσης», συμφώνησε ο συνάδελφός του στο πάνελ και πρώην παίκτης του κρίκετ Zaheer Khan.

«Στο κρίκετ, δεν ηγούμαστε με αλαζονεία αλλά με ταπεινότητα», πρόσθεσε ο Khan πριν στρέψει την προσοχή του στην επιτυχία του Nadella ως CEO. «Στο ταξίδι του Satya Nadella, βλέπουμε μια αντανάκλαση αυτών των αρχών στον εταιρικό κόσμο».

Πρόσφατες έρευνες επικύρωσαν ότι ο αθλητισμός βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για να ηγηθούν. Είναι ο λόγος για τον οποίο οι αθλητές φοιτητές έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν MBA, να κατακτήσουν ανώτερες θέσεις εργασίας και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από τους μη αθλητές συναδέλφους τους.

Εν τέλει, η επικοινωνία, η ομαδική εργασία και η ηγεσία είναι επιθυμητά χαρακτηριστικά τόσο στο γήπεδο όσο και στην αίθουσα συνεδριάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι οι κοινωνικές δεξιότητες και γιατί είναι σημαντικές;

Το να είσαι ευάλωτος δεν ήταν πάντα πλεονέκτημα στον εργασιακό χώρο, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι (που με τα lockdown επιβαρύνονταν με αυξημένες ευθύνες στο νοικοκυριό και πολλά άλλα) χρειάζονταν ηγέτες που μπορούσαν να ακούσουν, να δημιουργήσουν μια αίσθηση ομαδικής κοινότητας και να βοηθήσουν να προσαρμοστεί η εργασία γύρω από τα προβλήματά τους.

Σε αντίθεση με τις τεχνικές δεξιότητες, οι κοινωνικές δεξιότητες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με την ομάδα σας. Η συναισθηματική νοημοσύνη, η αποτελεσματική επικοινωνία και η ικανότητα επιρροής και παρακίνησης αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου.

Σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn σε σχεδόν 23.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, περισσότεροι από τρεις στους πέντε (61%) εργαζόμενους δηλώνουν ότι οι κοινωνικές δεξιότητες στον εργασιακό χώρο είναι εξίσου σημαντικές με τις τεχνικές δεξιότητες.

Επιπλέον, όσον αφορά ειδικά την ενσυναίσθηση, σχεδόν το 90% των εργαζομένων στις ΗΠΑ που ερωτήθηκαν στην έκθεση της Ernst & Young για το 2021 δήλωσαν ότι η ύπαρξη ενός προϊσταμένου με ενσυναίσθηση αυξάνει την ικανοποίηση από την εργασία τους, την παραγωγικότητα και την καλλιεργούμενη αφοσίωση.

Εντωμεταξύ, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι είχαν εγκαταλείψει μια θέση εργασίας επειδή το αφεντικό τους δεν είχε αρκετή ενσυναίσθηση αναφορικά με θέματα στη δουλειά ή στην προσωπική τους ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com