Ο CEO της RSA προειδοποιεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους στην κυβερνοασφάλεια»

Ο CEO της RSA προειδοποιεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους στην κυβερνοασφάλεια»
Photo: pixabay.com
«Η νέα μας δουλειά θα είναι να την προστατεύουμε», τονίζει ο Rohit Ghai.

*Του Rohit Ghai

Η νέα γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης περιγράφονται ως «ευφυείς βοηθοί» και «συγκυβερνήτες» – ένας τρόπος για να μας πουν οι ειδικοί ότι εξακολουθούμε να έχουμε ρόλο στο …πιλοτήριο. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει σήμερα, δεν θα ισχύει για πολύ ακόμα, τουλάχιστον στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Τώρα τελευταία, περισσότερες από 60 νεοσύστατες επιχειρήσεις και μεγάλοι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μου, έχουν ανακοινώσει προϊόντα που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Όσο συναρπαστικές και αν είναι αυτές οι ανακοινώσεις, είναι ασήμαντες σε σύγκριση με αυτό που έρχεται στη συνέχεια: Η Forrester Research αναμένει ότι η αγορά λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης θα επεκταθεί στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 22,3%.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό είναι καλό για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τους οργανισμούς που προστατεύουμε. Υπάρχουν μόνο 69 άτομα προσωπικού κυβερνοασφάλειας για κάθε 100 κενές θέσεις εργασίας. Και ακόμη και αν μπορούσαμε να καλύψουμε όλες αυτές τις κενές θέσεις, οι άνθρωποι σήμερα απλώς δεν μπορούν να υπερασπιστούν όλα όσα πρέπει να προστατεύσουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για να ανταποκριθούμε με την ταχύτητα και την κλίμακα που απαιτούν τα πολύπλοκα περιβάλλοντα πληροφορικής.

Αλλά το γεγονός ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο χρειάζεται την τεχνητή νοημοσύνη δεν σημαίνει ότι η προσαρμογή στη χρήση της θα είναι εύκολη. Η ανθρώπινη εφευρετικότητα, η ικανότητα και μια όχι μικρή ποσότητα αίματος, ιδρώτα και δακρύων δημιούργησαν, συντήρησαν και εξασφάλισαν τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για να ζούμε, να εργαζόμαστε και να παίζουμε. Το να μας ζητηθεί να τα παραδώσουμε όλα αυτά σε ρομπότ δεν είναι μικρό πράγμα. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας: Το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και οι ρόλοι που παίζουμε πρόκειται να αλλάξουν ριζικά με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Εδώ και τόσα πολλά χρόνια, μόνο άνθρωποι πετούν το αεροπλάνο. Στα επόμενα χρόνια, θα πετάμε μαζί με ρομποτικούς συγκυβερνήτες. Αλλά ο χρόνος μας στο πιλοτήριο αναπόφευκτα τελειώνει. Πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε την έξοδό μας. Αν και θα εξακολουθούμε να έχουμε ρόλο και μετά την αποχώρησή μας από την πτήση, αυτό που κάνουμε και η αξία που φέρνουμε θα είναι πολύ διαφορετικά στο μέλλον.

Για τα επόμενα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθειά μας για να λειτουργήσει. Η πλειονότητα των παραβιάσεων της κυβερνοασφάλειας σήμερα προκύπτει εν μέρει λόγω του ανθρώπινου παράγοντα, συμπεριλαμβανομένου του λάθους, της κατάχρησης προνομίων, των κλεμμένων κωδικών πρόσβασης και των επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής.

Χωρίς να εμβαθύνουμε πολύ, η τεχνητή νοημοσύνη και κάποιοι βασικοί κανόνες της κυβερνοασφάλειας (όπως ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων) μπορούν να χειριστούν την πλειονότητα αυτών των περιστατικών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει τι συμβαίνει όταν ένας νέος χρήστης εντάσσεται σε έναν οργανισμό, να του παρέχει τους λογαριασμούς που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του, να διασφαλίζει ότι έχει ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και να παρακολουθεί τη χρήση του λογαριασμού του για τυχόν παρατυπίες. Αν και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα, οι ανθρώπινοι επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας θα επιβλέπουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις και θα χειρίζονται τις εξαιρέσεις, όπως το τι συμβαίνει αν ένας χρήστης χρειάζεται κάποιον συγκεκριμένο πόρο που δεν απαιτούν οι άλλοι στον οργανισμό.

Εν τέλει, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να χειριστεί και αυτές τις αποφάσεις και τις εξαιρέσεις υψηλού ρίσκου. Αυτό είναι το κατώφλι στο οποίο θα πρέπει να βγούμε από το πιλοτήριο και να εμπιστευτούμε την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να χειρίζεται κρίσιμα περιστατικά ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από τους ανθρώπινους δρώντες.

Ακόμα και τότε, θα εξακολουθούμε να έχουμε ρόλο στην εκπαίδευση, την εποπτεία και την παρακολούθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Σκεφτείτε τι συνέβη με την Tay της Microsoft, η οποία μετατράπηκε από «αθώο chatbot τεχνητής νοημοσύνης» σε ρατσιστικό, μισογυνικό τρολ σε λιγότερο από 24 ώρες. Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται ανθρώπους για να θέτουν, να παρακολουθούν, να βελτιώνουν και να αλλάζουν τις παραμέτρους της, τον βαθμό στον οποίο μπορεί να προσαρμοστεί και τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρά με άλλες τεχνητές νοημοσύνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από δάσκαλος της τεχνητής νοημοσύνης σε κηδεμόνα της

Δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καθορίζουν τις παραμέτρους της τεχνητής νοημοσύνης και να υπαγορεύουν τον τρόπο λειτουργίας της. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να αποφασίσουν γιατί λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη: Πρέπει να της παρουσιάσουμε τις σωστές προκλήσεις και να της θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις.

Η σημερινή πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα στην ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο αν οι ανθρώπινοι ερευνητές τής θέτουν τις σωστές ερωτήσεις με τον σωστό τρόπο και την τροφοδοτούν με τις σωστές πληροφορίες. Ένας από τους παλαιότερους κανόνες στην τεχνητή νοημοσύνη είναι το “garbage in, garbage out”. Εάν η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται σε ανακριβή δεδομένα χαμηλής πιστότητας ή λανθασμένης επισήμανσης, τότε τα αποτελέσματα που δημιουργεί θα είναι άχρηστα.

Και αυτό παραπέμπει στον επόμενο ρόλο που θα πρέπει να αναλάβουμε όταν η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει τις καθημερινές λειτουργίες κυβερνοασφάλειας. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται μέρος της αρχιτεκτονικής μας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι φορείς απειλών θα προσπαθήσουν να τη στοχοποιήσουν με «δηλητηρίαση» δεδομένων. Θα προσπαθήσουν να κάνουν την τεχνητή νοημοσύνη να έχει παραισθήσεις ή να στραφεί εναντίον μας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας προστατεύσει – και θα πρέπει να την προστατεύσουμε.

Ο κλάδος της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πάντα έβρισκε τρόπους να προσαρμόζεται στις νεότερες απειλές και να λαμβάνει υπόψη του τις τελευταίες τεχνολογίες – αλλά η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη πραγμάτων που θα μας δοκιμάσει, ωθώντας μας να εξελιχθούμε σε μεγαλύτερο βαθμό από ποτέ άλλοτε.

Όλα τα πράγματα αλλάζουν – και εμείς πρέπει να αλλάξουμε μαζί τους.

* Ο Rohit Ghai είναι ο διευθύνων σύμβουλος της RSA, παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης στις λύσεις διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης για οργανισμούς με προτεραιότητα στην ασφάλεια. Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 9.000 οργανισμοί βασίζονται στην RSA για τη διαχείριση περισσότερων από 60 εκατομμυρίων ταυτοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com