Η Space Force των ΗΠΑ σταματά την γενετική AI για λόγους ασφαλείας

Η Space Force των ΗΠΑ σταματά την γενετική AI για λόγους ασφαλείας
Photo: pixabay.com
Ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον χειρισμό δεδομένων και τις απαιτήσεις προμηθειών.

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ απαγόρευσε προσωρινά τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και των λεγόμενων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που τα τροφοδοτούν, επικαλούμενη την ασφάλεια των δεδομένων και άλλες ανησυχίες, μετέδωσε την Τετάρτη το Bloomberg.

Σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα που επικαλείται το πρακτορείο ,η Space Force διακόπτει τη χρήση οποιωνδήποτε κυβερνητικών δεδομένων σε εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται στο διαδίκτυο, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο, εικόνες ή άλλα μέσα από απλές οδηγίες. Το υπόμνημα αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται» η χρήση τους σε κυβερνητικά συστήματα, εκτός αν έχουν λάβει ειδική έγκριση.

Το Bloomberg υπενθυμίζει πως τα chatbots και τα εργαλεία όπως το ChatGPT της OpenAI έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα. Χρησιμοποιούν γλωσσικά μοντέλα (LLM) που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να προβλέψουν και να δημιουργήσουν νέο κείμενο. Τέτοια LLMs έχουν γεννήσει μια ολόκληρη γενιά εργαλείων AI που μπορούν, για παράδειγμα, να αναζητήσουν μέσα σε σωρούς εγγράφων, να βγάλουν βασικές λεπτομέρειες και να τις παρουσιάσουν ως συνεκτικές αναφορές σε μια ποικιλία γλωσσικών στυλ.

Η generative AI «θα φέρει αναμφίβολα επανάσταση στο εργατικό δυναμικό μας και θα ενισχύσει την ικανότητα της υπηρεσίας για να λειτουργεί με ταχύτητα» ανέφερε στο υπόμνημα η Λίσα Κόστα, επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας της Space Force.

Ωστόσο, η ίδια έκανε λόγο για ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον χειρισμό δεδομένων και τις απαιτήσεις προμηθειών, λέγοντας ότι η υιοθέτηση της AI και των LLM πρέπει να είναι «υπεύθυνη».

Δεν δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν επισημάνει τον κίνδυνο ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, τα ογκώδη και δυνητικά μη δημόσια δεδομένα που εμπλέκονται στην τροφοδοσία των μοντέλων με έγγραφα και προτροπές θα μπορούσαν να καταλήξουν να διαρρεύσουν στο δημόσιο χώρο ή να υποκλαπούν με άλλους τρόπους.

Το υπόμνημα ανέφερε ότι η Κόστα σχεδίαζε να δημοσιεύσει νέες οδηγίες εντός 30 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com