Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας “βλέπει” αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας “βλέπει” αύξηση της ζήτησης πετρελαίου
Photo: pixabay.com
Ωστόσο, η μείωση παραγωγής από τη Ρωσία μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα.

Η Κίνα θα αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ της φετινής αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για την COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αλλά η περιορισμένη παραγωγή από τις χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ μπορεί να σημαίνει ότι θα υπάρξει έλλειμμα προσφοράς το δεύτερο εξάμηνο.

«Η προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ προβλέπεται να περιοριστεί με τη Ρωσία που πιέζεται από τις κυρώσεις», ανέφερε ο Οργανισμός στη μηνιαία του έκθεση για το πετρέλαιο.

«Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 αλλά το ισοζύγιο γρήγορα μπορεί να γυρίσει σε έλλειμμα καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και μέρος της ρωσικής παραγωγής είναι μπλοκαρισμένο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που έχουν στόχο να στερήσουν κεφάλαια από τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν έως τώρα μικρό αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαίου της, οι οποίες τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά μόλις 160.000 βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα προ του πολέμου.

Αλλά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή παραμένουν μπλοκαρισμένα, σύμφωνα με τον IEA, ύστερα από την ευρωπαϊκή απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές και τις κυρώσεις του πλαφόν στην τιμή διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: