ΕΕ: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΕΕ: Στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
'Sanctions' sign displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Στις Βρυξέλλες συναντώνται εκπρόσωποι των «27» - Υπό εξέταση νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες αναμένεται να αφορούν πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, ενόψει της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αριθμού πολιτικών και επικεφαλής του στρατού», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα βάλουμε στο στόχαστρο τους προπαγανδιστές του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, διότι τα ψέματά τους δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα στη Ρωσία και το εξωτερικό», είχε προσθέσει.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιπλέον απαγορεύσεις σε εξαγωγές, αξίας μεγαλύτερης των 10 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα στερηθεί ακόμη περισσότερους πόρους η ρωσική στρατιωτική μηχανή και θα εξακολουθήσουμε να σείουμε τα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας», είχε σημειώσει η φον ντε Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτοτε η Κομισιόν έχει προτείνει οι χώρες της ΕΕ να αποκλείσουν τέσσερις ακόμη ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Alfa-Bank, Tinkoff και Rosbank, από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT, δήλωσαν δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Εξάλλου το καουτσούκ και η άσφαλτος θα προστεθούν στον κατάλογο με τα ρωσικά προϊόντα στα οποία η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις, ενώ θα απαγορεύσει και την αραβική υπηρεσία του Russia Today στο έδαφός της, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Παράλληλα στον κατάλογο με τις κυρώσεις θα περιληφθούν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι θερμοκάμερες, τα βαρέα οχήματα καθώς και το αλουμίνιο και ο χάλυβας που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς ή οικοδομικούς σκοπούς.

Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι να περιληφθούν στον κατάλογο με τις κυρώσεις όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή των ιρανικών drone που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: