Ο Δήμος Αθηναίων στη «μάχη» της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

Ο Δήμος Αθηναίων στη «μάχη» της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

Το «Έργο Αθήνα» στοχεύει στην ενίσχυση κλάδων αιχμής της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής προβολής Αθηνών προχώρησαν σήμερα στην παρουσίαση του «Έργο Αθήνα», μιας πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην πρωτεύουσα.

Το έργο που τελεί υπό την επίβλεψη της ΕΑΤΑ, έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, εκ των οποίων ήδη 27 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί προκειμένου να ενισχυθούν κλάδοι αιχμής της τοπικής οικονομίας που προωθούν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, και κυρίως, για να διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της απασχόλησης των νέων.

«Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία με δέκα σημαντικούς φορείς, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην πρωτεύουσα, εξασφαλίζοντας πάνω από 27 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του. Τα αποτελέσματα του θα περιλαμβάνουν την δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, τη δημιουργία νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων κυρίως από νέους επιχειρηματίες και την ενίσχυση εκατοντάδων πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μια πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη, που θα αναλάβει τα ηνία της ανάπτυξης διαπνεόμενη από το αίσθημα της εταιρικής ευθύνης. «Για να μορφοποιηθεί αυτή η νέα επιχειρηματικότητα χρειάζεται τη δύναμη κρούσης της δικής της νεολαίας, των δικών της νέων εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών, που λειτουργούν μακριά από τη λογική της διαπλοκής, της κρατικής εξάρτησης και του εύκολου κέρδους. Αυτούς τους νέους στηρίζει η συνεργασία του ΣΕΒ με το “Έργο Αθήνα” του δήμου Αθηναίων».

Διαβάστε ακόμη: ΣΕΒ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα το 2013

Οι δράσεις του δήμου Αθηναίων μέσω του «Έργου Αθήνα» για την τόνωση της επιχειρηματικότητας μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: Αυτές που υλοποιούνται από τον ίδιο τον δήμο και τις υπηρεσίες του, όπως η ΕΑΤΑ και η Τεχνόπολις, και σε αυτές που υλοποιούνται από συνεργαζόμενους φορείς.

Στην πρώτη κατηγορία έχουν ενταχθεί έργα όπως η δημιουργία Κέντρου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας μέσα από τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα έργα που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία σημαντικών οργανισμών, όπως το Οικονομικό και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Ελληνικός Οργανισμός Εξαγωγικού Εμπορίου (ΟΠΕ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και τα Διμερή Επιμελητήρια.

Διαβάστε ακόμη: Επίσημη αρχή για το «Social Impact Award»

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το ΕΕΑ με το έργο «Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας» θα επιδιώξει να αναδείξει καλές πρακτικές εισαγωγής καινοτομιών σε παραδοσιακούς κλάδους που θα δίνουν τη δυνατότητα στο επιχειρηματικό αυτό δυναμικό, να επιβιώσει εν μέσω κρίσης και να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας».

Ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης θα παρέχει στις μικρές επιχειρήσεις του δήμου Αθηναίων το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιώργο Καββαθά, ενώ πολλαπλά οφέλη θα προσδώσει στις εξαγωγές των επιχειρήσεων της Αθήνας, που αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο των εξαγωγών της χώρας, ο ΟΠΕ σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αλκιβιάδη Καλαμπόκη.

Η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη, αντιλαμβανόμενη τις τεράστιες ανάγκες των Μμε επιχειρηματιών στην Αθήνα, διοργανώνει, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, συμβουλευτικές υπηρεσίες που καλύπτουν κάθε σύγχρονη επιχειρηματική ανάγκη, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, η δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας από το ΕΒΕΑ με τη χρηματοδότηση του δήμου Αθηναίων, αποτελεί την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας, μεταξύ του Επιμελητηρίου και του δήμου που έχει στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των ελληνικών μητροπολιτικών επιχειρήσεων, μέσα από την παροχή πλήρους και αξιόπιστης υποστήριξης.

Αναφερόμενος στα διμερή επιμελητήρια ο Γιάννης Τσαμίχας, πρόεδρος Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος των Διμερών Επιμελητηρίων τόνισε ότι τα πέντε μεγαλύτερα διμερή Επιμελητήρια της χώρας (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό και Ελληνοιταλικό), με την σημαντική εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και προσβάσεις που διαθέτουν, επιθυμούν και μπορούν να συνδράμουν στην σημαντική ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων.

Διαβάστε ακόμη: Το «Startup Europe Roadshow» στην Ελλάδα