Ο εκδοτικός κολοσσός Axel Springer ενδιαφέρεται να αγοράσει το τμήμα αγγελιών του eBay

Ο εκδοτικός κολοσσός Axel Springer ενδιαφέρεται να αγοράσει το τμήμα αγγελιών του eBay
epa05940306 View of the Axel Springer logo at the entrance of its headquarters in Berlin, Germany, 02 May 2017. Axel Springer SE, is one of the largest digital publishing houses in Europe and owner of numerous multimedia news brands. EPA/FELIPE TRUEBA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι παρατηρητές της βιομηχανίας πιστεύουν ότι η εταιρεία μπορεί να συνεργαστεί με έναν οικονομικό επενδυτή για να χρηματοδοτήσει μια αγορά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία της Ευρώπης, Axel Springer, ενδιαφέρεται να αγοράσει το τμήμα αγγελιών του eBay, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Capital.

Στις αρχές Μαρτίου, το eBay ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους επενδυτές Elliott Management και Starboard Value να εξετάσουν το ενδεχόμενο διαχωρισμού ή πώλησης μερικών από τις μη βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν ελκυστικές επιδόσεις, όπως το eBay Classifieds Group και το portal εισιτηρίων StubHub. Αυτό δεν ξέφυγε από το ραντάρ του εκδοτικού γίγαντα με έδρα στο Βερολίνο.

«Είναι σαφές ότι μας ενδιαφέρει», είπε μια πηγή από την Axel Springer στο Capital. Οι παρατηρητές της βιομηχανίας υπολογίζουν ότι η τιμή αγοράς που έχει προταθεί είναι περίπου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι ο εκδότης της μεγαλύτερης εφημερίδας της Γερμανίας, της πασίγνωστης Bild, ίσως συνασπιστεί με έναν χρηματοπιστωτικό επενδυτή, όπως έχει κάνει και σε προηγούμενες συμφωνίες.

Η Axel Springer ανακοίνωσε έσοδα ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2018, αυξημένα κατά 4,1% από το 2017, ενώ το 70% των εσόδων προέρχεται από τις ψηφιακές δραστηριότητες. Το τμήμα αγγελιών συνεισέφερε το 38% αυτών των εσόδων, σημειώνοντας αύξηση άνω του 20% το 2018. Αντίθετα, το τμήμα ειδήσεων μπορεί να συνεισέφερε το 47% των εσόδων της Axel Springer αλλά σημείωσε πτώση σχεδόν κατά 1% την ίδια χρονική περίοδο.

Το eBay, συνολικά, σημείωσε έσοδα ύψους 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018, αυξημένα κατά 8% από το 2017. Βασικά, όλα τα έσοδα του Classifieds Group προέρχονται από χώρες εκτός των ΗΠΑ, με 10 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Gumtree και Kijiji, που δραστηριοποιούνται σε 25 χώρες. Στη Γερμανία, το eBay Kleinanzeigen είναι πολύ πιο δημοφιλές από το Craigslist, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο αγγελίες που δημοσιεύθηκαν από το 2009. Το eBay Classifieds Group είχε έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2018, ενώ περισσότερα από τα μισά έσοδα προέρχονται από τη γερμανική αγορά.

Η Axel Springer έχει προβεί σε εντυπωσιακές κινήσεις στην αγγλόφωνη ψηφιακή αγορά, κατέχοντας ποσοστό 50% στο Politico Europe και αγοράζοντας ένα πλειοψηφικό μερίδιο στο Business Insider για 343 εκατομμύρια δολάρια το 2015. Μάλιστα, υπέβαλλε και μια προσφορά ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τους Financial Times, η οποία δεν έγινε δεκτή.