Ο εκνευρισμός Τσίπρα, ο Νίκος Φίλης και η «ομηρεία» του Ελληνικού

Ο εκνευρισμός Τσίπρα, ο Νίκος Φίλης και η «ομηρεία» του Ελληνικού

Πώς η νέα καθυστέρηση εκθέτει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Σε νέα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πιθανώς την προσεχή Τρίτη, θα συζητηθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού, καθώς αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το γεγονός αυτό θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση, που είχε επενδύσει πολιτικά σε μια απόφαση με την οποία θα μπορούσε επιτέλους να έχει ξεκινήσει η προαναγγελθείσα επένδυση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση φέρεται να είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τη Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού ότι στη χθεσινή συνεδρίαση το ΚΑΣ θα έπαιρνε απόφαση, και θα ήταν κατά της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό. Μάλιστα η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη είχε συνάντηση ένα 24ωρο νωρίτερα με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Έτσι η χθεσινή εξέλιξη αποτέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση, καθώς διαπίστωσε ότι οι εσωτερικοί της «αντίπαλοι» είναι τελικά πιο ισχυροί απ’ όσο νόμιζε.

Εκνευρισμός στο Μαξίμου

Με μία εξαιρετικά σκληρή διαρροή πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν τη νέα αναβολή του ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό.
Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις».

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο ωστόσο, σχολίαζαν πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν τοποθετηθεί αρκετές φορές για το έργο του Ελληνικού και πλέον οι νέες καθυστερήσεις τους εκθέτουν.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με πλειοψηφία 11 έναντι 6 ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», ώστε να προηγηθεί συζήτηση σε αυτό για την κήρυξή του ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ζητούσε με τη σημερινή του κινητοποίηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», χθες βρέθηκε έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην κινητοποίηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τη Λυδία Κονιόρδου.
Οι καθυστερήσεις φέρνουν εκνευρισμό και στα μέλη του ΚΑΣ, που επιθυμούν να φύγει, επιτέλους, η υπόθεση από το τραπέζι τους, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, που περιμένει να προχωρήσει η διαδικασία για να καταβληθεί η πρώτη δόση από την επενδύτρια εταιρεία, ύψους 300.000.000 ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να τηρηθούν οι προϋποθέσεις του αρχαιολογικό νόμου σε ό,τι αφορά το Ελληνικό.

«Στο Ελληνικό πρέπει να γίνει επένδυση με σεβασμό στις προϋποθέσεις του αρχαιολογικού νόμου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος έχει ένα ενδιαφέρον να επενδύσει τα μετράει όλα και αποφασίζει. Τίποτα δεν είναι που να αιφνιδιάζει τους επενδυτές για το Ελληνικό. Όλα ήταν γνωστά».