Ο Έλληνας με τον οποίο «φλερτάρει» η Ferrari

Ο Έλληνας με τον οποίο «φλερτάρει» η Ferrari

O Σάββας Σαββάκης είναι ο εμπνευστής ενός επαναστατικού κινητήρα αυτοκινήτων.

Ένα γρήγορο αυτοκίνητο που να εντυπωσιάζει στο πέρασμά του τον γυναικείο πληθυσμό, να είναι άνετο και ασφαλές αλλά ταυτοχρόνως και οικονομικό, αποτελεί το όνειρο κάθε άνδρα. Ο Έλληνας Σάββας Σαββάκης, φαίνεται πως έχει βάλει στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο του αυτοκινήτου κατασκευάζοντας μια «επαναστατική» μηχανή εσωτερικής καύσης η οποία επιτρέπει την παραγωγή της ίδιας ισχύος με πολύ μικρότερο βάρος και όγκο, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση. Έπειτα από χρόνια εργασίας σε πολυεθνική εταιρεία ο Σάββας πήρε την απόφαση να παραιτηθεί και να αφοσιωθεί στην εφεύρεσή του αποσπώντας θετικές κριτικές, αλλά και διακρίσεις.

Ειδικότερα, η επιχειρηματική του ιδέα του ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το οποίο πρόσφερε η εταιρεία Pfizer Hellas, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη» που υλοποιείται από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις οκτώ που ήταν συνολικά οι επιχειρηματικές ιδέες που πέρασαν στην τελική φάση αξιολόγησης κάποιες από αυτές αφορούσαν στον τομέα της Μηχανικής, στην Εκπαίδευση, την Ιατρική, τις Μεταφορές, τον Πολιτισμό, αλλά και τα καταναλωτικά αγαθά.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από πενταμελή επιστημονική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων και των Αγορών του ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Αλεξάκης. Με άριστα το 50 ο Σάββας κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία ,43,20, λαμβάνοντας παράλληλα και το χρηματικό έπαθλο.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ελληνικός κινητήρας αυτοκινήτου, ως πατέντα έχει ήδη κατοχυρωθεί σε 14 χώρες, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari, όπως και ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το MIT, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμβάλλουν στην κατασκευή του πρωτότυπου του κινητήρα.

Ο Σάββας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται τυχερός αφού μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον και σε ένα κλάδο, όπως αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, που έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση, εκείνος βρίσκεται μια ανάσα πριν από την υπογραφή ενός «χρυσού» συμβολαίου που θα αφορά τη δραστηριοποίηση σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών τον μήνα Ιούνιο εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 13,0% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2014, ενώ σε επίπεδο ά εξαμήνου η αύξηση σε ετήσια βάση άγγιξε το 15,1%. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών προμηνύουν μια πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων άνευ προηγουμένου που ανησυχεί ιδιαίτερα τα στελέχη του κλάδου.