Ο Έλληνας «βασιλιάς» των software τραπεζικών συστημάτων

Ο Έλληνας «βασιλιάς» των software τραπεζικών συστημάτων

Deutsche Bank, Credit Suisse, Bank οf England, Εθνική και Πειραιώς εμπιστεύονται τον επιχειρηματία Γιώργο Κούκη.

Πίσω από μια από τις κορυφαίες εταιρείες software τραπεζικών συστημάτων -private and retail banking- σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται «αίμα» ελληνικό.

Η εταιρεία Temenos, η οποία δραστηριοποιείται στον τεχνολογικό κλάδο, με ιδιαίτερη επιτυχία, ανήκει στον επιχειρηματία Γιώργο Κούκη, έναν από τους πλουσιότερους Αυστραλούς βάσει των στοιχείων του οικονομικού περιοδικού BRW. Η περιουσία του αγγίζει τα 325 εκατομμύρια δολάρια και χάρη σ’ αυτή καταλαμβάνει την 154η θέση στη λίστα των 200 πλουσιότερων επιχειρηματιών της Αυστραλίας.

Τα κέρδη που αποκομίζει από τις δραστηριότητές του τον κατατάσσουν παράλληλα, σύμφωνα με το ελβετικό οικονομικό περιοδικό «Bilanz», ως τον πέμπτο πλουσιότερο Έλληνα της Ελβετίας. Ο ίδιος έχει κάθε λόγο να χαίρεται καθώς ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών.

Τα πρώτα του βήματα στην Αυστραλία έγιναν το 1971 όταν μεταναστεύσε με τη σύζυγό του με μόλις 70 δολάρια στην τσέπη! Πρώτος σταθμός ήταν η Qantas, στην οποία εργάςτηκε στον τομέα των συστημάτων πληροφορικής, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο University of Technology του Σύδνεϋ τα βράδια.

Εν συνεχεία εργάστηκε για λογαριαμό της αμερικανικής πολυεθνικής συστημάτων πληροφορικής, MCA (με έδρα την Ατλάντα), η όποια άνοιξε εκείνη την περίοδο γραφεία στην Αυστραλία. Μέσα σε 3 χρόνια αναλαμβάνει επικεφαλής του γραφείου βλέπει την περιουσία του να αυξάνεται, ωστόσο χάνει ένα σημαντικό μέρος αυτής εξαιτίας της χρηματιστηριακής κρίσης του 1987.

Το 1993 γνωρίζεται με τον κ. Λούις Ράδεφορντ, Αμερικανό ιδιοκτήτη ενός venture capital και αγοράζει έναντι 948.000 δολαρίων μια ελβετική εταιρεία η όποια ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών ονόματι «Temenos». Στις αρχές του 2000 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισ. ελβετικών φράγκων και σήμερα αποτιμάται στα 2,5 δισ. Το 2011 αποσύρεται από Πρόεδρος της εταιρείας και έκτοτε παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο κολοσσός που έχει δημιουργησει, και έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνει εργασία σε 3.100 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, απασχολώντας πάνω από 70 Ελληνες.

Μεταξύ των πελατών της στον ευρωπαϊκό αλλά και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο συγκαταλέγονται ηχηρά ονόματα όπως Deutsche Bank, Credit Suisse, Bank οf England, Εθνική και Πειραιώς. Ο κ. Κούκης πραγματοποιεί παράλληλα επενδύσεις σε άλλους τομείς της τεχνολογίας, όπως στην Ιατρική, στο ΙΤ και στην πράσινη τεχνολογία, διευρύνοτας το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών που προσφέρει.

Διαβάστε ακόμα:

Ο δισεκατομμυριούχος που «μισεί» την πολύ δουλειά

Ο Έλληνας «βασιλιάς του yeero» που αγαπούν οι Αμερικάνοι