Ο Έλον Μασκ απεφάνθη: Το Facebook είναι «χάλια» και πρέπει να το σβήσετε

Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά ο ιδρυτής της Tesla έχει επικρίνει δημόσια την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ.

Ο Έλον Μασκ τίθεται ξανά εναντίον του Facebook. Απαντώντας σε μια ανάρτηση στο Twitter του ηθοποιού Σάσα Μπάρον Κοέν όπου καλούσε για μεγαλύτερο έλεγχο στο περιεχόμενό του, ο ιδρυτής της Tesla έγραψε στο Twitter μέσα στο Σαββατοκύριακό «#DeleteFacebook είναι χάλια».

Ο Μπάρον Κοέν αναρωτιόταν στην ανάρτησή του γιατί ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μπορούσε να «ελέγχει τις πληροφορίες που παρακολουθούνται από 2,5 δισ. άτομα», όταν οι νομοθέτες δεν θα επέτρεπαν σε έναν άνθρωπο να διαθέτει την ίδια δύναμη πάνω στα αποθέματα νερού ή ηλεκτρισμού. «Το Facebook πρέπει να ελέγχεται από τις κυβερνήσεις, και όχι να ελέγχεται από έναν αυτοκράτορα!», είπε ο ηθοποιός.

Ο Μπάρον Κοέν είναι ένας θερμός επικριτής των κοινωνικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων του Twitter και του YouTube, περιγράφοντάς τα ως «την καλύτερη μηχανή προπαγάνδας στην ιστορία». Κατηύθυνε μεγάλο μέρος της κριτικής του στο Facebook, το οποίο υποστήριξε ότι επωφελείται από την προπαγάνδα με το να μην ελέγχει τις πολιτικές διαφημίσεις.

Το Facebook έχει υπερασπιστεί την πολιτική του σχετικά με τις πολιτικές διαφημίσεις και υποστηρίζει ότι η ομιλία μίσους έχει απαγορευτεί από την πλατφόρμα του, όπως και οποιοσδήποτε υποστηρίζει τη βία. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για να σχολιάσει τα tweets του Μασκ και του Μπάρον Κόεν.

Τι είναι το Facebook;

Ενώ ο Μασκ δεν εξήγησε για ποιον λόγο πιστεύει ότι το Facebook είναι «χάλια», δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επικρίνει δημόσια την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ.

Το 2018, διέγραψε τις επίσημες σελίδες των εταιρειών του στο Facebook, της Tesla και της SpaceX, αφού αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία πολιτικής συμβουλευτικής, Cambridge Analytica, είχε συλλέξει τις προσωπικές πληροφορίες 87 εκατ. χρηστών του Facebook εν αγνοία τους.

«Τι είναι το Facebook;», είχε δημοσιεύσει στο Twitter τότε ο Μασκ.

Ο Έλον Μασκ διατηρεί τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, όπως και οι εταιρείες του, Tesla και SpaceX, αν και η πλατφόρμα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Facebook. Ο Μασκ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Instagram είναι «μάλλον οκ» εφόσον παραμένει «σχετικά ανεξάρτητο» από την μητρική εταιρεία.

Ο Μασκ είχε επίσης χρησιμοποιήσει το Twitter για να θέσει υπό αμφισβήτηση την κατανόηση του Ζούκερμπεργκ πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, ένα θέμα στο οποίο έχουν αντικρουόμενες απόψεις. «Έχω μιλήσει με τον Μαρκ πάνω σε αυτό. Η κατανόησή του πάνω στο ζήτημα είναι περιορισμένη», είχε δημοσιεύσει στο Twitter ο Μασκ μετά από μια μετάδοση στο Facebook Live στην οποία ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» για την τεχνητή νοημοσύνη και έχει κουραστεί από τον φόβο που διασπείρεται από «αρνητικούς» ανθρώπους.

Ο Ζούκερμπεργκ πιστεύει ότι η τεχνολογία θα κάνει τα αμάξια πιο ασφαλή και θα βελτιώνει την διάγνωση των ασθενειών. Ο Μασκ την έχει περιγράψει ως την «μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή» της ανθρωπότητας.

Η κριτική στο Facebook από τον Μπάρον Κόεν και τον Μασκ έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του συγγραφέα Στίβεν Κινγκ νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι έχει αποχωρήσει από το Facebook εξαιτίας της παραπληροφόρησης και της ελλιπούς προστασίας ιδιωτικότητας.