O Έλον Μασκ κατακτά το διάστημα

O Έλον Μασκ κατακτά το διάστημα
epa04231826 Chief Executive Officer of SpaceX Elon Musk introduces the SpaceX Dragon 2 space craft at unveiling ceremony in Los Angeles, California, USA, 29 May 2014. The Dragon 2 space craft is designed to ferry humans into space. EPA/PAUL BUCK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιος είναι ο εκκεντρικός επιχειρηματίας που ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στέλνοντας επανδρωμένης αποστολή στο διάστημα. Το κόλλημα με το Twitter, τα «παιχνίδια» με τη μετοχή της Tesla και οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις για την πανδημία.

Η SpaceX του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, Έλον Μασκ, ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη από τον ιδιωτικό τομέα που θα στείλει ανθρώπους στο διάστημα. Η αποστολή είναι η πρώτη επανδρωμένη πτήση των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.

Αν όλα πάνε καλά, σήμερα δύο Αμερικανοί αστροναύτες, ο Μπομπ Μπένκεν και ο Ντουγκ Χάρλεϊ, θα φτάσουν με ένα ηλεκτρικό Tesla σε μια εξέδρα εκτόξευσης στη Φλόριντα και θα μπουν στον πύραυλο Falcon 9 που κατασκεύασε η SPACEX του Έλον Μασκ.

O πύραυλος θα εκτοξευτεί τα ξημερώματα και θα προσδεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου 19 ώρες αργότερα.

Είναι βέβαια πολλά αυτά που μπορούν να πάνε λάθος σε μια εκτόξευση πυραύλου, από τις άσχημες καιρικές συνθήκες μέχρι κάτι πολύ χειρότερο. O μόνος λόγος που η NASA δέχθηκε να βάλει αστροναύτες της σε έναν πύραυλο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από μια ιδιωτική εταιρεία είναι πως η SPACEX έχει αποδείξει ότι είναι μια αξιόπιστη, χαμηλού κόστους επιχείρηση.

Την τελευταία δεκαετία, έχει εκτοξεύσει περίπου 100 πυραύλους, από τους οποίους πολλοί επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη.

Πίσω από το επίτευγμα αυτό βρίσκεται ο Έλον Μασκ, μια προσωπικότητα εκρηκτική και εκκεντρική.

Όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μασκ χρησιμοποιεί ανελλιπώς το Twitter. Αλλά τους τελευταίους δύο μήνες η συχνότητα των παρεμβάσεών του μέσω του κοινωνικού δικτύου προκάλεσαν πρωτόγνωρο θόρυβο. Υποσχέθηκε να πουλήσει σχεδόν όλη την περιουσία του, ανακοίνωσε τη γέννηση του γιου του ονόματι X Æ A-12, χαρακτήρισε υπερτιμημένη τη μετοχή της Tesla και φρόντισε να μάθουν όλοι ότι το «Facebook είναι χάλια».

Αλλά την παράσταση έκλεψαν τα σχόλια του για την πανδημία. Τον Μάρτιο προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα έχουν μηδενικά κρούσματα ως το τέλος Απριλίου, κάτι στο οποίο είχε προφανώς λάθος. Όπως και ο Τραμπ, τάχθηκε υπέρ της χρήσης της χλωροκίνης, για την οποία οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ενώ όσο αφορά το ζήτημα της επανεκκίνησης της οικονομίας, ο Μασκ πήρα ανοιχτά θέση με «τιτιβίσματα» όπως το «Δώστε πάλι στους ανθρώπους την ελευθερία τους!» και «Ελευθερώστε τώρα τις ΗΠΑ».

Ο Μασκ αρνείται να παραδεχτεί το λάθος του στις προβλέψεις για τον ιό, παρά τα αδιάσειστα πλέον στοιχεία. «Πιστεύω ότι τα στατιστικά έγιναν αναξιόπιστα σε τέτοιο βαθμό που περιλάμβαναν και όσους δεν είχαν βρεθεί θετικοί σε τεστ αλλά είχαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της Covid-19» υποστηρίζει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο ισχυρισμός ότι τα στοιχεία για τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού είναι φουσκωμένα ακούγεται τραβηγμένος για κάποιον ο οποίος εξυμνεί την επιστήμη. Αλλά ο Μασκ ήταν πάντοτε προβοκάτορας.

Στο Twitter αντιμετωπίζεται πλέον σαν μια θρησκευτική φιγούρα. Οι πιστοί του δεν μπορούν να κάνουν ποτέ λάθος και επικροτούν κάθε απόφαση που λαμβάνει ακόμα και αν φαίνεται να πηγαίνουν κόντρα στον κοινό νου.

Στον αντίποδα, υπάρχουν οι ορδές των ανθρώπων που απεχθάνονται οτιδήποτε κάνει ο Μασκ. Πιστεύουν ότι είναι ένας απατεώνας που θα έκανε τα πάντα για να βγάλει χρήματα.

Ωστόσο, τα «τιτιβίσματα», που έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέτρεψαν τα δεδομένα. Για χρόνια ήταν αντιπαθής σε μια ομάδα συντηρητικών ψηφοφόρων που δεν ενστερνίζονταν τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες. Και τώρα ξαφνικά τα αιτήματα του Μασκ για επανεκκίνηση της οικονομίας τον έφεραν στην ίδια πλευρά με πολλές δεξιές φωνές. Το Τέξας, το οποίο προσπαθούσε εδώ και καιρό να απαγορεύσει στην Tesla να πουλάει τα αυτοκίνητα της στην πολιτεία των πετρελαϊκών κολοσσών, παρακαλά τώρα τον Μασκ να ανοίξει εργοστάσια.