Ο Έλον Μασκ θα μπορούσε να πάρει μαθήματα από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις

Ο Έλον Μασκ θα μπορούσε να πάρει μαθήματα από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να πεις σε κάποιον ότι απολύεται. Αλλά υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι δύο δισεκατομμυριούχοι μετέφεραν το μήνυμα.

της Chloe Berger

Οι τελευταίες ημέρες για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας υπήρξαν φρικτές.

Πρώτον, ο Έλον Μασκ απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους του Twitter – σύμφωνα με πληροφορίες έως και 3.700 ή σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό – την περασμένη Παρασκευή, αφού εξαγόρασε την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης μία εβδομάδα νωρίτερα. Τώρα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta ανακοίνωσε ότι περίπου 11.000 εργαζόμενοι, περίπου το 13% του προσωπικού, απολύονται.

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να πεις σε κάποιον ότι απολύεται. Αλλά υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι δύο δισεκατομμυριούχοι μετέφεραν το μήνυμα.

Οι εργαζόμενοι στο Twitter έμαθαν τη μοίρα τους μέσω ενός (ανυπόγραφου) email που στάλθηκε στο τέλος της εργάσιμης ημέρας. Άλλοι ανακάλυψαν ότι οι θέσεις τους καταργήθηκαν όταν δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο σύστημα μηνυμάτων της εταιρείας τους. Προσφέρθηκε πακέτο αποζημίωσης τριών μηνών στους απολυμένους, διευκρίνισε αργότερα ο Μασκ. Συνέβη και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η ομάδα του Twitter στην Ινδία έπεσε από 200 άτομα σε 12, σύμφωνα με το Bloomberg, και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στην Γκάνα απολύθηκε με αποζημίωση μόνο μέχρι τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογεγραμμένο μόνο από το Twitter, το email δεν «μάσησε» τα λόγια του: «Όπως κοινοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, το Twitter πραγματοποιεί μείωση του εργατικού δυναμικού για να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας της εταιρείας. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ποτέ εύκολες και με λύπη σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε ότι ο ρόλος σας στο Twitter έχει επηρεαστεί». Υπήρχε σύγχυση σχετικά με το ποιος επηρεάστηκε και τις σχετικές λεπτομέρειες, και οι απολύσεις ήταν τόσο ξαφνικές που αμφισβητήθηκε η νομιμότητά τους.

Στις 9 Νοεμβρίου, ήταν η σειρά του Ζούκερμπεργκ να μεταφέρει τα άσχημα νέα και υιοθέτησε λίγο διαφορετική προσέγγιση. Μια επιστολή που είχε την υπογραφήτου Ζούκερμπεργκ και κοινοποιήθηκε δημόσια στον ιστότοπο της Meta είχε πιο προσωπικό τόνο από το email του Twitter.

«Θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις και για το πώς φτάσαμε εδώ. Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για όλους και λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάστηκαν», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ. Ο Ζούκερμπεργκ προσέθεσε ότι είχε λανθασμένα προβλέψει ότι η έκρηξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά την έναρξη της πανδημίας θα συνεχιζόταν. Η επιστολή περιέγραφε ξεκάθαρα ένα πακέτο απόλυσης 16 εβδομάδων, υποστήριξη μετανάστευσης και υπηρεσίες σταδιοδρομίας, ενώ πρόσφερε την ευκαιρία να «μιλήσετε με κάποιον για να λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας και να συμμετάσχετε σε ενημερωτικές συνεδρίες».

Όπως επισημαίνει το μήνυμα του Ζούκερμπεργκ, δεν υπάρχει καλή απόλυση, αλλά υπάρχει ένας πολύ διαφορετικός τρόπος με τον οποίο κάθε CEO ανακοίνωσε την επιλογή του. Και ορισμένοι διευθυντές ανθρώπινων πόρων έχουν αντιταχθεί στην απερίσκεπτη προσέγγιση του Μασκ.

Τούτου λεχθέντος, ούτε ο Ζούκερμπεργκ κερδίζει βραβείο για τον καλύτερο διαχειριστή επικοινωνίας, καθώς ο Will Oremus της Washington Post έγραψε στο Twitter ότι ο Ζούκερμπεργκ δεν δέχθηκε καμία ερώτηση σχετικά με τους απολυμένους υπαλλήλους σε μια βιντεοκλήση μέσω Zoom.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: fortune.com