Το Twitter χρειάζεται συνδρομητές, λέει ο Έλον Μασκ 

Το Twitter χρειάζεται συνδρομητές, λέει ο Έλον Μασκ 
ISTANBUL, TURKIYE - JULY 9: In this photo illustration Tesla and SpaceX CEO Elon Musk's twitter profile is displayed on a mobile phone screen and the image of Elon Musk is displayed on a computer screen in Istanbul, Turkiye on July 9, 2022. Tesla CEO Elon Musk announced Friday that he is pulling out of his $44 billion deal to buy Twitter. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο Ελον Μασκ λέει πως το Twitter χρειάζεται συνδρομητές για να επιβιώσει. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται μια καλύτερη σανίδα σωτηρίας

Του Jacob Carpenter

Επιπλέον προβλήματα στην επένδυση ματαιοδοξίας του Elon Musk τις τελευταίες 36 ώρες.

Τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία στελέχη παραιτήθηκαν από το Twitter, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού προφίλ υπεύθυνου ελέγχου και ασφάλειας της πλατφόρμας. Ο Musk υποστήριξε στους υπαλλήλους του ότι το «νέο του παιχνίδι» μπορεί να χρεοκοπήσει σύντομα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εξέδωσε μια σπάνια προληπτική – και ίσως λίγο αναιδή – δήλωση «βαθιάς ανησυχίας» για την αναταραχή στις τάξεις του προσωπικού. Και η κυκλοφορία του Twitter Blue ακυρώθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, μετά από μια υπερβολικά προβλέψιμη σειρά προβλημάτων με ψεύτικους λογαριασμούς.

Προς το παρόν, ωστόσο, ας εστιάσουμε σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τμήμα των πρόσφατων σχολίων του Musk: την ανάγκη για έσοδα από συνδρομές και τη σκοπιμότητα απόκτησής τους.

Όπως ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης, το πρώτο email του Musk σε όλη την εταιρεία προς τους υπαλλήλους του Twitter κυκλοφόρησε νωρίς την Πέμπτη. Σε αυτό, ο Musk είπε ότι οι οικονομικές προοπτικές του Twitter είναι «φρικτές», επειδή η πλατφόρμα βασίζεται πάρα πολύ στις πωλήσεις διαφημίσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των εσόδων.

«Χωρίς σημαντικά έσοδα από συνδρομές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Twitter να μην επιβιώσει από την επερχόμενη οικονομική ύφεση», έγραψε ο Musk. «Χρειαζόμαστε περίπου το ήμισυ των εσόδων μας να προέρχεται από συνδρομές. Φυσικά, θα εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε σημαντικά από τη διαφήμιση, επομένως αφιερώνω χρόνο με τις ομάδες πωλήσεων και συνεργασιών μας για να διασφαλίσω ότι το Twitter θα συνεχίσει να είναι ελκυστικό για τους διαφημιστές».

Ο Musk έχει παραπονεθεί για την εξάρτηση του Twitter από τις διαφημίσεις στο παρελθόν, αλλά τα σχόλια αποκρυστάλλωσαν μέρος του οράματός του να βάλει το Twitter στην πορεία προς την κερδοφορία. Το Twitter έχασε 221 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι με έσοδα περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η μόχλευση της εξαγοράς του Musk συσσώρευσε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρόσθετες πληρωμές τόκων από το Twitter. (Μείωσε τα έξοδα του Twitter νωρίτερα αυτόν τον μήνα μειώνοντας το εργατικό δυναμικό των 7.500 υπαλλήλων του στο μισό.)

Μπορεί όμως το όραμα του Musk για βιωσιμότητα μέσω συνδρομών να γίνει πραγματικότητα; Είναι δυνατό, αν και εξαιρετικά απίθανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι στιγμής, ο Musk έχει προτείνει ένα παράλογο -και «κανιβαλιστικό» – μοντέλο για την ενίσχυση των εσόδων από συνδρομές. Άρχισε να κυκλοφορεί μια συνδρομητική υπηρεσία κόστους 8 δολαρίων ανά μήνα, το Twitter Blue, στο οποίο οι χρήστες θα λαμβάνουν ένα επαληθευμένο «σήμα ελέγχου» στο προφίλ τους, θα βλέπουν λιγότερες διαφημίσεις και θα εμφανίζονται υψηλότερα στις απαντήσεις, τις αναφορές και τις αναζητήσεις.

Η στρατηγική έχει δύο μεγάλα προβλήματα.

Πρώτον, είναι απίθανο μεγάλο μέρος των 250 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών του Twitter να πληρώσει τόσα χρήματα για ένα τόσο φτωχό πακέτο προνομίων. Δεύτερον, το Twitter θα μπορούσε να χάσει χρήματα με το Blue, εάν ακολουθήσει τα σχέδια για τη μείωση της επικράτησης των διαφημίσεων στις ροές των συνδρομητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι, κατά γενική ομολογία, μια πρόταση – ευχολόγιο. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα μιας προσέγγισης μέσω συνδρομών είναι να οδηγήσει τους χρήστες υψηλού προφίλ σε άλλες πλατφόρμες, προκαλώντας απώλειες χρηστών. Με τη σειρά τους, τα διαφημιστικά έσοδα θα πέσουν κατακόρυφα, καταστρέφοντας το υπόλοιπο ήμισυ των εσόδων του Twitter.

Πηγή: Fortune