Ο Έλον Μασκ εξαγόρασε την Τwitter και απέλυσε κορυφαία στελέχη

Ο Έλον Μασκ εξαγόρασε την Τwitter και απέλυσε κορυφαία στελέχη
ANKARA, TURKIYE - APRIL 26: In this photo illustration, the image of Elon Musk is displayed on a computer screen and the logo of twitter on a mobile phone in Ankara, Turkiye on April 26, 2022. Twitter announced Monday it has accepted Elon Musk's offer to be purchased for $44 billion. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Νέα εποχή για την Τwitter...

Τον απόλυτο έλεγχο της Τwitter απέκτησε ο CEO και ιδρυτής των Tesla και Space Χ, Έλον Μασκ, αντί 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως έγινε γνωστό, ο δισεκατομμυριούχος ανέλαβε τη διοίκηση το βράδυ της Πέμπτης, απολύοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Parag Agrawal, και τον οικονομικό διευθυντή Ned Segal. Ο Vijaya Gadde, επικεφαλής νομικών, πολιτικής και ασφάλειας του Twitter και ο γενικός σύμβουλος Sean Edgett απολύθηκαν επίσης. «Tο πουλί ελευθερώθηκε», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Ο Μασκ υποσχέθηκε να μειώσει τις θέσεις εργασίας και το κόστος στο Twitter, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία προϊόντων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια «σούπερ εφαρμογή» που θα ενσωματώνει πληρωμές, εμπόριο και μηνύματα.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2022 η Twitter είχε αποδεχθεί την πρόταση του Μασκ να εξαγοράσει την εταιρεία. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας άρχισε να έχει αμφιβολίες, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία δεν γνωστοποίησε επαρκώς τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών.

Όταν ο Μασκ δήλωσε ότι τερματίζει τη συμφωνία, η Twitter τον μήνυσε, ισχυριζόμενη ότι «αρνείται να τιμήσει τις υποχρεώσεις του προς την Twitter και τους μετόχους της, επειδή η συμφωνία που υπέγραψε δεν εξυπηρετεί πλέον τα προσωπικά του συμφέροντα».

Στους μήνες που ακολούθησαν, η Twitter και ο Μασκ αντάλλασσαν εξώδικα μέσω των δικηγόρων τους, με τις διαφορές τους να κατευθύνονται προς τις δικαστικές αίθουσες… 

Ωστόσο, τον Οκτώβριο, ο Μασκ άλλαξε γνώμη και δήλωσε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει την εξαγορά της Twitter στην αρχική τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή. Όπερ και εγένετο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας δικαστής του Delaware Chancery Court έκρινε τελικά ότι ο Μασκ είχε προθεσμία μέχρι τις 28 Οκτωβρίου για να κατοχυρώσει τη συμφωνία με το Twitter ή να προσφύγει σε δίκη.

«Αγόρασα το Twitter για να εκφράζονται όλες οι απόψεις» 

Ο Elon Musk δήλωσε σήμερα, μια ημέρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την εξαγορά του Twitter, ότι θα ήθελε να επιτρέψει σε όλες τις απόψεις να εκφράζονται στην πλατφόρμα, αλλά χωρίς να την μετατρέψει σε «κόλαση».

«Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία», έγραψε σε ένα μήνυμά του που απευθύνεται στους διαφημιστές. «Τούτου λεχθέντος, το Twitter δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα κολασμένο μέρος ανοιχτό σε όλους, όπου όλα μπορούν να λέγονται χωρίς συνέπειες», πρόσθεσε.

Ο Musk δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει επισήμως την αγορά του Twitter όμως όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι, εκτός και αν υπάρξει κάποια ανατροπή την τελευταία στιγμή, ο «γάμος» θα ολοκληρωθεί αύριο. Την Τετάρτη πήγε στην έδρα του Twitter ενώ άλλαξε και το προφίλ του στη σελίδα του, σε «Chef Twit» – αν και η λέξη twit στα αγγλικά σημαίνει «κρετίνος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος άρχισαν ήδη να στέλνουν κεφάλαια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι αύριο Παρασκευή θα διακοπεί η διαπραγμάτευση της μετοχής του Twitter πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Στο σημερινό μήνυμά του ο Musk διαβεβαίωσε ότι δεν ανέλαβε το εγχείρημα αυτό επειδή ήταν «εύκολο» ή «για να βγάλει χρήματα» αλλά για «να προσπαθήσει να βοηθήσει την ανθρωπότητα». Καθώς εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης, είχε ήδη πει ότι σκόπευε να χαλαρώσει τον έλεγχο περιεχομένου, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι θα αυξηθούν τα προσβλητικά σχόλια και η παραπληροφόρηση.

«Υπάρχει επί του παρόντος ένας μεγάλος κίνδυνος οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης να μοιραστούν σε εκείνους που θα απηχούν τις απόψεις της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, προκαλώντας περισσότερο μίσος και διχασμό στην κοινωνία μας. Πέρα από το να σέβεται τους νόμους, η πλατφόρμα μας πρέπει να είναι θερμή και καταδεκτική με όλους», ανέφερε ο Musk.

Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν τι θα βλέπουν στο δίκτυο «ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε για παράδειγμα να δείτε ταινίες ή να παίξετε βιντεοπαιχνίδια για όλες τις ηλικίες». Είναι επίσης σημαντικό, κατά τον Μασκ, να προβάλλονται διαφημίσεις που να αντιστοιχούν όσο είναι δυνατόν στις «ανάγκες» των χρηστών.

Το Twitter φιλοδοξεί να είναι η πιο αξιοσέβαστη διαφημιστική πλατφόρμα στον κόσμο», κατέληξε.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο Εlon Musk μπορεί να αντικαταστήσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της διεύθυνσης της εταιρείας. Έχει ήδη πει σε επενδυτές ότι θέλει, εν καιρώ, να απολύσει σχεδόν το 75% των 7.500 εργαζομένων του Twitter, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.